Niebagatelny pomysł na pyszny obiad. Schab podsmażony i gotowany w sosie jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Smakiem zachwyci i dzieci i dorosłych.
Czas przygotowania 2 godz.
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 1 litr wody
- Musztarda sarepska
- 4 łyżki mąki
- Sól i pieprz
- Smalec do smażenia
Wykonanie:
Schab myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy w plastry na grubość około 1 cm. Każdy plaster solimy z dwóch stron i pieprzymy. Odstawiamy na 30 min. Następnie plastry schabu smarujemy z dwóch stron musztardą. Na patelnię dajemy trochę smalcu i rozgrzewamy. Schab smażymy z obu stron, dość dobrze, aż będzie się lekko przypalał. Dzięki temu nasz sos ładnie się zabarwi. W międzyczasie wlewamy do garnka 1 litra wody i stawiamy na gaz.
Po usmażeniu pierwszej porcji schabu przekładamy go do garnka z gotującą się wodą. Po usmażeniu każdej partii plastrów na patelnię wlewamy odrobinę wrzątku i szpatułką wszystko mieszamy, by smaki przeszły do wody i wlewamy wszystko do garnka. Czynność powtarzamy do usmażenia wszystkiego schabu. Schab gotujemy na małym gazie około godziny, aż zrobi się kruchy. Następnie 4 łyżki mąki rozrabiamy w 300 ml wody, by nie było grudek i cały czas mieszając wlewamy do garnka ze schabem. Wlewamy i patrzymy jak zagęszcza się sos. Przerywamy wlewanie mąki z wodą, gdy stwierdzimy, że konsystencja nam odpowiada. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!