Zdjęcie patelni z góry z potrawą schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to danie obiadowe, przygotowywane na patelni. Pełne jest aromatów i smaków. Schab duszony w sosie cygańskim z papryką i pieczarkami. Potrawa świetnie sprawdza się z ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet z chlebem! Gorąco polecam!

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Danie dla około 6 osób
Składniki:
  • około 800 g – 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki keczupu ostrego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 600 ml wody
  • przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia




Wykonanie:
Przygotowanie

Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Jeśli mamy duże plastry można je jeszcze przekroić na połowę. Schab solimy i paprykujemy z dwóch stron. Pieprzem przyprawiamy tylko z jednej strony.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Następnie paseczki przekrajamy jeszcze na połowę. Cebule obieramy, przekrajamy na połowę, a następnie tniemy na plasterki.

Zdjęcie patelni z góry z potrawą schab po cygańsku

Smażenie

Na patelnię dajemy smalec lub olej i nagrzewamy ją. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy plastry wcześniej przygotowanego schabu. Wszystkie plastry smażymy z obu stron na złoty kolor.

Patelni nie myjemy, tylko do środka przekładamy wcześniej przygotowane pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wszystko dusimy, aż zrobi się miękkie. Następnie dolewamy 600 ml wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz ketchup i wszystko mieszamy. Na patelnię przekładamy obsmażone plastry schabu. Starajmy się zanurzyć te plastry w powstałym sosie.  Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 60 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.




Po 45 minutach dodajemy jeszcze pokrojonego w kostkę lub w plasterki ogórka konserwowego. Całość dusimy, aż schab zmięknie. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem  do smaku.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze