zdjęcie rozołu

Rosół

Przepis na tradycyjny polski rosół. Przeważnie przygotowywany na niedzielny obiad, w większości polskich domów. Rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, a nawet leczy.

Czas przygotowania 2 godz. 45 min
Przepis dla 12 osób

Składniki:

  • 3 l wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 plasterek cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie
  • szczypta papryki ostrej

Dodatkowo:

  • 250 g makaronu typu nitki

Wykonanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do rosołu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz kostkę rosołową, liście laurowe i plasterek cebuli. Przyprawiamy do smaku.  Gotujemy około 2 godz. na bardzo małym ogniu. Czas ten pozwoli nam uzyskać rosół klarowny, pełen smaków i aromatów.

Rosół podajemy z makaronem typu nitki, który gotujemy w osolonej wodzie.  Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
15 dni temu

A fuj z tą kostką rosołową! To już nie można gotować inaczej, naturalnie?