Przepis na tradycyjny polski rosół. Przeważnie przygotowywany na niedzielny obiad, w większości polskich domów. Rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, a nawet leczy.
Czas przygotowania 2 godz. 45 min
Przepis dla 12 osób
Składniki:
- 3 l wody
- 1 porcja rosołowa
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 plasterek cebuli
- 2 liście laurowe
- 1 kostka rosołowa
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie
- szczypta papryki ostrej
Dodatkowo:
- 250 g makaronu typu nitki
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do rosołu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz kostkę rosołową, liście laurowe i plasterek cebuli. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 2 godz. na bardzo małym ogniu. Czas ten pozwoli nam uzyskać rosół klarowny, pełen smaków i aromatów.
Rosół podajemy z makaronem typu nitki, który gotujemy w osolonej wodzie. Smacznego!
A fuj z tą kostką rosołową! To już nie można gotować inaczej, naturalnie?