zdjęcie racuchów

Racuchy

Przepis na pyszne racuchy z jabłkami mojej babci. Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Proste i szybkie w wykonaniu.

Czas przygotowania 35 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
25 g drożdży świeżych
1 jajko
2 łyżki cukru
2 jabłka
szczypta soli
cukier puder

Wykonanie:
Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka ciepłego i szczyptą cukru. Odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli. Wszystko wymieszać na gładką masę. Odstawić na 30 min. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka i polać odrobiną soku z cytryny. Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka, wymieszać. Rozgrzać patelnię. Smażymy racuchy z dwóch stron do zrumienienia. Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze