zdjęcie pulpetów w sosie

Pulpety z mięsa indyka (dieta Dukana)

Pulpety wykonane z mielonego mięsa indyka w sosie pomidorowym. Znakomite z chlebkiem z otrębów owsianych. Z przepisu wychodzi około 27 pulpetów. Polecam!

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 50 g otrębów owsianych,
  • 10 g otrębów pszennych,
  • 20 g wody,
  • 130 g przecieru pomidorowego,
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodzika do sosu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Pieprz, czerwona papryka ostra w proszku.

Wykonanie:

Do miski przerzucamy mięso, otręby zmielone blenderem, jajko, 20 g wody, sól, majeranek pieprz i paprykę i wszystko dobrze mieszamy. Następnie dłońmi wyrabiamy mięso przez 5 min.

Później formujemy je na kształt kulek o  wielkość około 3 cm . Żeby mięso nam się nie kleiło do rąk moczymy ręce wodą. Odkładamy na talerz lekko przetarty wodą.W garnku gotujemy wodę (około 2.5 litra). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy wcześniej zrobione pulpeciki. Gdy pulpety wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 15 min co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka z gotującymi się pulpetami dodajemy przecier pomidorowy. Ilość przecieru musimy sami wypróbować, ponieważ każdy przecier jest inny. Kolor musi być ładny czerwony i oczywiście w smaku musi być dobry. Następnie dodajemy słodzik, żeby złamać smak kwaśnego przecieru pomidorowego. Sos pomidorowy doprawiamy według uznania: solą, pieprzem, papryką ostrą.Pulpety znakomicie smakują z naszym chlebkiem z otrębów owsianych, dostępnym na naszej stronie.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze