Niby zwyczajne podudzia kurczaka z ziemniakami i marchewką, ale czy na pewno? Oj proszę Państwa trzeba zrobić, żeby się przekonać jak mało prawdy jest w pierwszym zdaniu. Przesiąknięte aromatami, przyprawami i kolorami podudzia z kurczaka, ziemniaki i marchewka. Niebagatelna bagatela. Szybka w przygotowaniu potrawa, bo później piecze się sama. Polecam bo warto!
Czas przygotowania 1 godz. 45 min
Danie dla 4-5 osób
Składniki na kurczaka:
- 8 – 10 szt. podudzi kurczaka
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
Składniki na marchewkę:
- 2 marchewki (około 200 g)
- szczypta soli
Składniki na ziemniaki:
- 1 – 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, ale minimum 60 minut przed pieczeniem, żeby podudzia przeszły przyprawami. Ziemniaki i marchewkę przygotowujemy tuż przed pieczeniem.
Marynata
Do miski dajemy wszystkie przyprawy do marynaty i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podudzia i mieszamy. Obracamy je, żeby kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 60 m minut. A najlepiej na 24 godziny.
Marchewka
Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy na grube plasterki. Lekko solimy i mieszamy. Marchewkę nie doprawiamy niczym, ponieważ przejdzie ładnie smakami z kurczaka.
Ziemniaki
Ziemniaki obrane i umyte osuszamy. Posypujemy solą i mieszamy. Posypujemy bazylią i ponownie mieszamy, żeby oregano dobrze rozprowadzić po ziemniakach. Na koniec posypujemy słodką papryką i ponownie wszystko mieszamy.
Foremkę do pieczenia ciasta lub naczynie żaroodporne, o wymiarach około 24×36 cm, smarujemy dobrze olejem rzepakowym. W blaszce w odstępach układamy podudzia, a w odstępy wciskamy ziemniaki i marchewkę.
Pieczemy w temperaturze 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 1 godz. 30 minut. Jeśli góra zacznie za bardzo się przypiekać można blaszkę przykryć folią spożywczą.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i możemy jeść!
Smacznego!
Przepis video
Zrobiłam. Są pyszne! Polecam! Maria
Cieszę się, że smakowały. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie. 🙂