zdjęcie dania obiadowego

Placek po węgiersku

Bardzo dobra i znana potrawa, która łączy chrupiące placki ziemniaczane z sosem mięsno-warzywnym.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na placki ziemniaczane:
1,5 kg ubranych ziemniaków
1 jajko
1 cebula
3 łyżki mąki
łyżeczka soli
pieprz, papryka ostra

Składniki na sos:
0,5 opakowania mrożonych warzyw ,np. „Warzyw na patelnię”
300 g -500 g mięsa (gulaszowego)
2 łyżki mąki
1 sos pieczeniowy ciemny

Wykonanie:
Placki – ziemniaki i cebule trzemy na tarce, dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę soli, pieprz oraz 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Na jeden placek dajemy około trzy łyżki farszu. Smażymy placki na głębokim oleju.
Sos – mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju i zalewamy wodą (wody wlewamy tyle, żeby pokryło mięso) i dusimy ok. 20 min. Po tym czasie rozrabiamy w kubku sos pieczeniowy (wg opisu na opakowaniu) i dolewamy do naszego mięsa. Do garnka wrzucamy warzywa na patelnię, zalewamy woda i lekko gotujemy. Po ok. 5 min (jak warzywa się rozmroziły) przelewamy do garnka do warzyw nasz wywar z patelni, dolewamy wody gotowanej około 2-3 szklanek i dalej gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy: solą (około 3-4 małych łyżeczek), pieprzem, papryką ostrą, chili, itp.(dodajemy nasze ulubione przyprawy i dążymy do szukanego przez nas smaku). Na koniec w miseczce w letniej wodzie rozrabiamy 2 łyżki mąki (musimy je bardzo bobrze rozmieszać) i przez sitko (cały czas mieszając sos) wlewamy zaczyn mączny do sosu (w ten sposób zagęszczając go). Powoli sos gotujemy aż zakipi. Jeszcze raz sprawdzamy smak.

Na talerzu kładziemy placka ziemniaczanego i polewamy sosem. Następnie przykrywamy drugim plackiem ziemniaczanym i polewamy sosem.
Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze