Bardzo polubiliśmy ten włoski specjał. A teraz również możemy zrobić go łatwo w domu. Parę składników i cierpliwość zaowocują smaczną, domową pizzą. Kiedy raz ją zjemy nigdy więcej nie będziemy chcieli kupnej.
Czas przygotowania 1 godz. 55 min
Przepis dla 2 osób
Składniki na rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 170 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 270 g mąki pszennej (typ 450)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Dodatki do pizzy:
- 200 g piersi z kurczaka
- 4 plastry ananasa (pokrojone w kostkę, około 130 g)
- 160 g sera żółtego
- suszone oregano
- suszona bazylia
Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 170 ml ciepłej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu, nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy mąkę pszenna, sól, olej i wszystko dobrze mieszamy. Gdy składniki połączą się, dłońmi ugniatamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi (jeżeli ktoś taki robot posiada). Ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk ani do stolnicy. Gdy za bardzo klei nam się do rąk lub stolnicy, podsypujemy mąką.
Na koniec formujemy kulę i ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dajemy je na stolicę i wyrabiamy przez kilka minut, żeby je odgazować.
Blaszkę z piekarnika smarujemy olejem lub margaryną. Kładziemy ciasto na środku blaszki i w około ugniatając rozciągamy ciasto, formując okrągły placek, o średnicy około 32 cm.
Wierzch ciasta smarujemy sosem do pizzy (przepis poniżej) lub keczupem i obsypujemy żółtym serem. Na ser dajemy kurczaka, którego wcześniej przygotowaliśmy (pokroiliśmy w kostkę, posoliliśmy i usmażyliśmy). Następnie dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, a na koniec posypujemy przyprawami oregano oraz bazylią.
Tak przygotowaną blaszkę z pizzą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez około 15 – 20 min. Po upieczeniu pizze wyciągamy z piekarnika i jemy J
Smacznego!
Sos do pizzy
Składniki:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos na 15 min. Po tym czasie jest gotowy i wspaniale pasuje do pizzy.
Przepis video
A może tak pizze peperoni , lub jakąś taką bardziej męską ??