Przepis na tradycyjne ruskie pierogi z ziemniakami i białym serem. Najlepiej smakują z podsmażaną cebulką i skwarkami.
Czas przygotowania 60 min
Przepis dla 8 osób
Składniki na ciasto:
- 740 g mąki pszennej
- 1 jajko
- około 1 szklanki wody
Składniki na farsz:
- około 1,5 kg ziemniaków
- około 500 g twarogu półtłustego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
Ziemniaki gotujemy. 1. Są dwie szkoły: po dokładnym umyciu w gotujemy łupinkach, żeby zawierały więcej cennych składników i obieramy po ugotowaniu i przestudzeniu. 2. albo gotujemy po wcześniejszym obraniu. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. przez tą samą praskę przeciskamy nasz ser. Dodajemy około 3 łyżeczek soli, trochę pieprzu i ostrej papryki. Ręcznie wyrabiamy farsz dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Nasz farsz może mieć trzy warianty:
A – może być równowaga (w smaku) stosunku ziemniaków do sera
B – może być przewaga sera nad ziemniakami
C – może być przewaga ziemniaków nad serem
Nasze upodobania podpowiedzą nam który wariant farszu wybierzemy.
Wykonanie pierogów:
Łyżeczką odmierzamy sobie małą porcję farszu. Bierzemy jeden z krążków, delikatnie lekko naciągamy ciasto palcami na środek kładziemy odmierzony farsz i zginamy nasz krążek w połowie. Boki dociskamy palcami obsypanymi mąką. Boki zagniecionego pieroga możemy tylko docisnąć, albo możemy uzyskać inny kształt (efekt wizualny), np.: przygnieść sklejone końce widelcem lub umieścić fragment brzegu między kciukiem a środkowym palcem i docisnąć palem wskazującym. w ten sposób zrobi się nam ładna falbanka. Po wykorzystaniu całego farszu i wszystkich krążków. Zazwyczaj jest tak, że coś nam zostanie- albo farsz (można z niego zrobić kotleciki – przepis w innej części) albo ciasto – można je zamrozić i wykorzystać później.
Pierogi partiami (po 10 – 20 w zależności od wielkości garnka) wrzucamy do gotującej się wody, do której dodaliśmy około 2 łyżeczek soli. W czasie gotowania mieszamy je bardzo delikatnie drewnianą łyżką, żeby nie uszkodzić. Czekamy aż wypłyną na wierz gotującej się wody, a wtedy czekamy kolejne 2 minuty. po tym czasie wyjmujemy nasze pierogi łyżką cedzakową na talerz. Czekamy, aż woda znów się zagotuje i wrzucamy kolejne pierogi. I tak, aż do ugotowania wszystkich pierogów.
Pierogi podajemy z cebulką podsmażoną na margarynie, z roztopionymi skwarkami lub z podsmażoną na margarynie bułką tartą.
Smacznego!
15 kg ziemniaków to bardzo dużo. Czy na pewno 15 kg?
Zabrakło przecinka. Ma być 1,5 kg. Pozdrawiam.
Tak myślałam. Dziękuję