zdjęcie pierogów

Pierogi ruskie

Przepis na tradycyjne ruskie pierogi z ziemniakami i białym serem. Najlepiej smakują z podsmażaną cebulką i skwarkami.

Czas przygotowania 60 min
Przepis dla 8 osób
Składniki na ciasto:
  • 740 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki wody
Składniki na farsz:
  • około 1,5 kg ziemniaków
  • około 500 g twarogu półtłustego
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie farszu:

Ziemniaki gotujemy. 1. Są dwie szkoły: po dokładnym umyciu w gotujemy łupinkach, żeby zawierały więcej cennych składników i obieramy po ugotowaniu i przestudzeniu. 2. albo gotujemy po wcześniejszym obraniu. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. przez tą samą praskę przeciskamy nasz ser. Dodajemy około 3 łyżeczek soli, trochę pieprzu i ostrej papryki. Ręcznie wyrabiamy farsz dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Nasz farsz może mieć trzy warianty:

A – może być równowaga (w smaku) stosunku ziemniaków do sera

B – może być przewaga sera nad ziemniakami

C – może być przewaga ziemniaków nad serem

Nasze upodobania podpowiedzą nam który wariant farszu wybierzemy.

Wykonanie pierogów:

Łyżeczką odmierzamy sobie małą porcję farszu. Bierzemy jeden z krążków, delikatnie lekko naciągamy ciasto palcami na środek kładziemy odmierzony farsz i zginamy nasz krążek w połowie. Boki dociskamy palcami obsypanymi mąką. Boki zagniecionego pieroga możemy tylko docisnąć, albo możemy uzyskać inny kształt (efekt wizualny), np.: przygnieść sklejone końce widelcem lub umieścić fragment brzegu między kciukiem a środkowym palcem i docisnąć palem wskazującym. w ten sposób zrobi się nam ładna falbanka. Po wykorzystaniu całego farszu i wszystkich krążków. Zazwyczaj jest tak, że coś nam zostanie- albo farsz (można z niego zrobić kotleciki – przepis w innej części) albo ciasto – można je zamrozić i wykorzystać później.

Pierogi partiami (po 10 – 20 w zależności od wielkości garnka) wrzucamy do gotującej się wody, do której dodaliśmy około 2 łyżeczek soli. W czasie gotowania mieszamy je bardzo delikatnie drewnianą łyżką, żeby nie uszkodzić. Czekamy aż wypłyną na wierz gotującej się wody, a wtedy czekamy kolejne 2 minuty. po tym czasie wyjmujemy nasze pierogi łyżką cedzakową na talerz. Czekamy, aż woda znów się zagotuje i wrzucamy kolejne pierogi. I tak, aż do ugotowania wszystkich pierogów.

Pierogi podajemy z cebulką podsmażoną na margarynie, z roztopionymi skwarkami lub z podsmażoną na margarynie bułką tartą.
Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
4 lat temu

15 kg ziemniaków to bardzo dużo. Czy na pewno 15 kg?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Maria

Zabrakło przecinka. Ma być 1,5 kg. Pozdrawiam.

Maria
Maria
4 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Tak myślałam. Dziękuję