Ziemniaki….. ziemniaczki. Jest niezliczona ilość sposobów ich przyrządzania. My prezentujemy prosty sposób na ziemniaczki pieczone. Ziemniaczki plus parę przypraw upieczone w piekarniku i mamy pyszna potrawę.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Przepis dla 3 osób
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
- papryka czerwona ostra lub słodka
- oregano
Wykonanie:
Ziemniaki (nie za duże) obieramy, płuczemy w wodzie i przekrajmy na połowę. Jeżeli ziemniaki są większe, możemy je przekroić na cztery części. Ziemniaki osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, razem z blaszką do piekarnika polaną olejem rzepakowym. Następnie na rozgrzaną blaszkę kładziemy ziemniaki i pieczemy przez około 1 – 1,15 godz. Podczas pieczenia ziemniaki trzykrotnie odwracamy na inną stronę. Przed końcem pieczenia, gdy ziemniaki się ładnie zarumienią, posypujemy papryką i oregano. Wyciągamy z piekarnika i wykładamy na ręczniki papierowe, w calu odsączenia z nadmiaru oleju.
Smacznego!
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.