zdjęcie ziemniaków

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki….. ziemniaczki. Jest niezliczona ilość sposobów ich przyrządzania. My prezentujemy prosty sposób na ziemniaczki pieczone. Ziemniaczki plus parę przypraw upieczone w piekarniku i mamy pyszna potrawę.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Przepis dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól
  • papryka czerwona ostra lub słodka
  • oregano

Wykonanie:

Ziemniaki (nie za duże) obieramy, płuczemy w wodzie i przekrajmy na połowę. Jeżeli ziemniaki są większe, możemy je przekroić na cztery części. Ziemniaki osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy.  Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, razem z blaszką do piekarnika polaną olejem rzepakowym. Następnie na rozgrzaną blaszkę kładziemy ziemniaki i pieczemy przez około 1 – 1,15 godz. Podczas pieczenia ziemniaki trzykrotnie odwracamy na inną stronę. Przed końcem pieczenia, gdy ziemniaki się ładnie zarumienią, posypujemy papryką i oregano. Wyciągamy z piekarnika i wykładamy na ręczniki papierowe, w calu odsączenia z nadmiaru oleju.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sandra
Sandra
2 lat temu

Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.