zdjęcie piersi kurczaka na półmisku

Pieczone piersi kurczaka w marynacie

Dosyć ciężko upiec soczyste piersi z kurczaka. Prezentujemy przepis, z którego piersi z kurczaka wychodzą i soczyste i aromatyczne. Zapach ich pieczenia rozchodzi się po kuchni podkręcając nam ochotę na to przepyszne danie.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Czas marynowania 12 godz. 
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4–5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:

Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Wszystkie przyprawy wraz z olejem i octem balsamicznym dajemy do miski i mieszamy do połączenia się składników. Wtedy piersi z kurczaka wkładamy pojedynczo do miski i otaczamy w marynacie. Robimy tak z każdą piersią z osobna. Następnie wkładamy wszystkie piersi do miski i jeszcze raz mieszamy wszystkie razem, żeby każda równomiernie nabrała marynaty. Miskę przekrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 12 godzin.

zdjęcie piersi kurczaka na półmisku

A po 12 godz., kiedy nasze piersi z kurczaka przesiąkły marynatą, bierzemy blaszkę z piekarnika i smarujemy ją olejem rzepakowym lub smalcem. Wykładamy na nią piersi z kurczaka, a następnie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50-60 min.

Po upieczeniu piersi wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i …

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
iza
iza
2 lat temu

apetyczne

kasia
kasia
2 lat temu

Pyszne!

Marta
Marta
2 lat temu

Polecam. Mieso rzeczywiscie wyszlo soczyste i aromatyczne.

Z kolei na soczyste smazone mieso z kurczaka to ja mam inny patent: podczas smazenia dodajemy kawalek skorki z banana, kladac do na patelnie miazszem do dolu.