Dosyć ciężko upiec soczyste piersi z kurczaka. Prezentujemy przepis, z którego piersi z kurczaka wychodzą i soczyste i aromatyczne. Zapach ich pieczenia rozchodzi się po kuchni podkręcając nam ochotę na to przepyszne danie.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Czas marynowania 12 godz.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4–5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Wszystkie przyprawy wraz z olejem i octem balsamicznym dajemy do miski i mieszamy do połączenia się składników. Wtedy piersi z kurczaka wkładamy pojedynczo do miski i otaczamy w marynacie. Robimy tak z każdą piersią z osobna. Następnie wkładamy wszystkie piersi do miski i jeszcze raz mieszamy wszystkie razem, żeby każda równomiernie nabrała marynaty. Miskę przekrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 12 godzin.
A po 12 godz., kiedy nasze piersi z kurczaka przesiąkły marynatą, bierzemy blaszkę z piekarnika i smarujemy ją olejem rzepakowym lub smalcem. Wykładamy na nią piersi z kurczaka, a następnie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50-60 min.
Po upieczeniu piersi wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i …
Smacznego!
Przepis video
apetyczne
Pyszne!
Polecam. Mieso rzeczywiscie wyszlo soczyste i aromatyczne.
Z kolei na soczyste smazone mieso z kurczaka to ja mam inny patent: podczas smazenia dodajemy kawalek skorki z banana, kladac do na patelnie miazszem do dolu.
Dziękuje za rady, na pewno skorzystam. 😀 Pozdrawiam serdecznie.