zdjęcie nugetsów z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka

Jeśli masz ochotę na nuggetsy, nie musisz wychodzić z domu! Możesz zrobić je sam i to lepsze niż w znanych fast foodach. Zapraszam na przepis.

Czas przygotowania 45 min
Przepis dla 4 osób

Składnik:

  • 800-900 g  piersi z kurczaka
  • 330 g mąki pszennej
  • 2.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chili (jeżeli chcemy, żeby nugetsy były pikantne)

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy panierkę do naszych nuggetsów. Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, paprykę słodką i ostrą, imbir i czosnek granulowany i wszystko dobrze mieszamy.

Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie i kroimy wszerz na małe kawałki (około 1 cm).  I tak przygotowanego kurczaka po jednym kawałku moczymy w miseczce z wodą, następnie wkładamy do wcześniej przygotowanej panierki i jeszcze raz moczymy w wodzie i powtórnie do naczynia z panierką. Ale teraz już dokładnie obtaczając w niej kawałek mięsa i ugniatając palcami. Po ugniataniu piersi kurczaka w przygotowanej panierce zrobi nam się typowa panierka jak w KFC. Jeżeli chcemy uzyskać gładką panierkę,  po prostu obtaczamy kurczaka tylko raz w wodzie i raz w panierce z każdej strony.

Smażymy na głębokim oleju roślinnym przez około 6 min. Oleju powinno być tyle, aby mięso było zanurzone. Jeżeli nie mamy w domu, aż tyle oleju, żeby zatopić w nim całe mięso to po prostu smażymy z każdej strony po około 3-4 min. Po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze