Jeśli masz ochotę na nuggetsy, nie musisz wychodzić z domu! Możesz zrobić je sam i to lepsze niż w znanych fast foodach. Zapraszam na przepis.
Czas przygotowania 45 min
Przepis dla 4 osób
Składnik:
- 800-900 g piersi z kurczaka
- 330 g mąki pszennej
- 2.5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka chili (jeżeli chcemy, żeby nugetsy były pikantne)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy panierkę do naszych nuggetsów. Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, paprykę słodką i ostrą, imbir i czosnek granulowany i wszystko dobrze mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie i kroimy wszerz na małe kawałki (około 1 cm). I tak przygotowanego kurczaka po jednym kawałku moczymy w miseczce z wodą, następnie wkładamy do wcześniej przygotowanej panierki i jeszcze raz moczymy w wodzie i powtórnie do naczynia z panierką. Ale teraz już dokładnie obtaczając w niej kawałek mięsa i ugniatając palcami. Po ugniataniu piersi kurczaka w przygotowanej panierce zrobi nam się typowa panierka jak w KFC. Jeżeli chcemy uzyskać gładką panierkę, po prostu obtaczamy kurczaka tylko raz w wodzie i raz w panierce z każdej strony.
Smażymy na głębokim oleju roślinnym przez około 6 min. Oleju powinno być tyle, aby mięso było zanurzone. Jeżeli nie mamy w domu, aż tyle oleju, żeby zatopić w nim całe mięso to po prostu smażymy z każdej strony po około 3-4 min. Po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
Smacznego!
Przepis video