zdjęcie domowych frytek

Najlepszy przepis na domowe frytki

Jedna z najsmaczniejszych i najbardziej znanych przekąsek na świecie. FRYTKI! Teraz możemy zrobić sobie je w domu. Prosty przepis na niezrównane w smaku, pasujące do kotleta, do rybki, do schabowego i do wielu innych dań. Niesamowite frytki, które równie dobrze smakują same w sobie. Przepis który na stałe zagości w Państwa menu!

Czas przygotowania 30 min
 Przepis dla 2 osób
Składniki:
  • 600-700 g ziemniaków
  • 1 l oleju rzepakowego
  • sól




Wykonanie:

Porcja frytek jest dla dwóch osób, choć po spróbowaniu myślę, że trzeba będzie dorobić.

Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków mączystych np. Augusta, Finezja, Fresco, Etola. Ale tak naprawdę ja robię frytki z ziemniaków, jakie mam pod ręką i zawsze wychodzą. Jedynie nie róbmy frytek z ziemniaków młodych, bo z nich frytki nie wyjdą! Ziemniaki wybieramy duże i podłużne, bo od tego zależeć będzie długość frytek.

Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do miski z zimną wodą. Tniemy je wzdłuż na plasterki, a następnie na frytki.  Grubość, na jakie będziemy cięli frytki, zależy oczywiście tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na ręczniki papierowe, żeby pozbyć się wody z ziemniaków, a w między czasie w garnku na gazie rozgrzewamy olej rzepakowy.

A do jakiej temperatury nagrzać olej i jak ją zmierzyć, jak nie mamy termometru? Bierzemy jedną frytkę wkładamy kawałek do rozgrzanego oleju i obserwujemy czy olej zaczyna wrzeć. Jeżeli po włożeniu frytki olej nie wrze czekamy jeszcze i dalej rozgrzewamy olej. Natomiast jeżeli po włożeniu frytki olej zaczął wrzeć wtedy wkładamy ostrożnie resztę frytek do garnka, lekko przemieszajmy i zostawiamy, żeby się smażyły (UWAGA! Garnka nie przykrywamy przykrywką!).

zdjęcie domowych frytek

Gdy minęło 5 min, widelcem lub innym przyrządem, lekko przemieszajmy frytki, szczególnie z dołu garnka, ponieważ mogą się przypalić. Ale więcej już frytek nie mieszamy, ponieważ w następnej fazie smażenia robią się miękkie i podczas mieszania zrobi się miazga, a nie frytki!

Po kolejnych 10 min (w sumie od włożenia frytek minęło już 15 min) u nas skórka frytek zrobiła się  twarda. Teraz dopiero możemy lekko przemieszać i zostawiamy jeszcze do smażenia około 5 min, do ładnego złocistego koloru. Oczywiście czas smażenia może się różnić, ponieważ zależy to od typu ziemniaków, od temperatury oleju i od ilości ziemniaków włożonych do smażenia.

Po usmażeniu frytki wyciągamy cedzakiem z oleju i wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.  Następnie lekko potrząsamy miską, żeby wszystkie frytki odsączyć od nadmiaru oleju. Solimy … no i tylko mogę życzyć: Smacznego.



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Matylda
Matylda
1 rok temu

Mmmmm, DOSŁOWNIE pyszne!

Eryk LOL
Eryk LOL
6 miesięcy temu

bardzo fajne frytki chyba najlepszy przepis jaki mogłem znaleść