zdjęcie potrawy

Kuleczki ziemniaczane

Interesujący i smakowity dodatek do obiadu, mięsa , sałatki lub dobry do schrupania sam w sobie. Nasze kochane ziemniaczki w połączeniu z ciastem parzonym tworzą całkiem ciekawą kompozycję.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na pure:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • oraz inne przyprawy do smaku: papryka czerwona ostra, gałka muszkatołowa

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odlewamy i studzimy. Po wystudzeniu łączymy z jajkami, masłem i przyprawami i dokładnie mieszamy, aż powstanie nam ładne pure.

Gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i masło. Kiedy połączą się ze sobą (już na małym gazie) dosypujemy mąkę i łyżką, najlepiej drewnianą, szybko mieszamy do połączenia mąki z wodą. Mieszamy, aż do uzyskania zwartego ciasta, które odchodzi od łyżki i garnka. Zostawiamy do wystudzenia. Po ty, czasie dodajemy najpierw jedno jajko i miksujemy mikserem, potem dodajemy drugie jajko i miksujemy mikserem, a na końcu partiami dodajemy pure ziemniaczane. Maczając ręce w oleju wyrabiamy kulki z ciasta. Obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręczniki papierowe w celu odsączenia tłuszczu.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze