Interesujący i smakowity dodatek do obiadu, mięsa , sałatki lub dobry do schrupania sam w sobie. Nasze kochane ziemniaczki w połączeniu z ciastem parzonym tworzą całkiem ciekawą kompozycję.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Przepis dla 4 osób
Składniki na pure:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- Sól, pieprz
- oraz inne przyprawy do smaku: papryka czerwona ostra, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odlewamy i studzimy. Po wystudzeniu łączymy z jajkami, masłem i przyprawami i dokładnie mieszamy, aż powstanie nam ładne pure.
Gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i masło. Kiedy połączą się ze sobą (już na małym gazie) dosypujemy mąkę i łyżką, najlepiej drewnianą, szybko mieszamy do połączenia mąki z wodą. Mieszamy, aż do uzyskania zwartego ciasta, które odchodzi od łyżki i garnka. Zostawiamy do wystudzenia. Po ty, czasie dodajemy najpierw jedno jajko i miksujemy mikserem, potem dodajemy drugie jajko i miksujemy mikserem, a na końcu partiami dodajemy pure ziemniaczane. Maczając ręce w oleju wyrabiamy kulki z ciasta. Obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręczniki papierowe w celu odsączenia tłuszczu.
Smacznego!