zdjęcie rybne

Kotlety rybne

Sprawdzony i prosty przepis do domowe kotlety rybne. Wychodzą bardzo delikatne i są bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają. Z przepisu wychodzi 8 dużych kotletów mielonych z ryby.

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g ryby (taką jaką lubimy)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczkę soli
  • Pieprz, papryka ostra do smaku

Wykonanie:

Rybę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy w drobne kawałeczki i rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanej masy dodajemy jedno jajko, pięć łyżek bułki tartej, cebule trzemy na drobnej tarce, dorzucamy majeranek, czosnek, curry, pieprz, paprykę, sól i wszystko dobrze mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie, żeby masa zrobiła się jednolita.

Formujemy kotlety około 70 każdy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju do ładnego zarumienienia z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze