Cukinia powoli, wraz z nadejściem na nią sezonu, wkrada się na nasze stoły w różnych propozycjach. Dziś w formie kotlecików. Dziś przepis z marchewką, ziemniakiem, serem, czyli składnikami będącymi w każdej lodówce. Tak więc zachęcam i ich przygotowania i sprawdzenia czy smakują, tak jak nam smakowały.
Z przepisu wychodzi 15 sztuk kotlecików
Składniki:
- 1 cukinia (około 800 g)
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 g marchewki (2 średnie)
- 300 g ziemniaków (2 średnie)
- 2 jajka
- 160 g zmielonych płatków owsianych
- 120 g sera żółtego
- po 1 łyżeczce przypraw: papryki ostrej, papryki słodkiej, oregana, czosnku granulowanego, soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
Wykonanie:
Jedną cukinię o wadze około 800 g obieramy, kroimy na mniejsze części i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie solimy cukinię i odstawiamy na około 15 minut, żeby cukinia puściła soki.
W międzyczasie ścieramy na tarce o dużych oczkach, do dużej miski marchewkę, surowe ziemniaki oraz ser żółty. W mikserze mielimy płatki owsiane na bardzo drobno.
Kiedy cukinia puści soki odciskamy ją dokładnie z wody i dodajemy do marchewki oraz ziemniaków. Dodajemy również ser żółty, jajka, zmielone płatki owsiane oraz przyprawy (przyprawy możemy dowolnie modyfikować wedle swojego uznania) i wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Formowanie, obtaczanie i kładzenie na patelni proponuje robić systematycznie, na bieżąco, ponieważ nie usmażone kotleciki są bardzo delikatne. Kiedy je odłożymy na talerz i będziemy chcieli później je podnieść może zakończyć się rozwaleniem kotlecika.
Kotleciki smażymy z obu stron po dwa razy, tak żeby dokładnie się usmażyły i nabrały ciemno złotego koloru i chrupkiej skórki. Usmażone kotleciki odsączamy na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Przepis video
Taaa, cukinii teraz pod dostatkiem, nie ma już co z niej robić, więc placki jak najbardziej