zdjęcie bigosu

Kapusta a’la bigos

Kapusta na gorąco przypominająca bigos. Zaletą takiej kapusty jest szybkość jej wykonania. Nie musimy stać i gotować kilka dni jak przy bigosie. Dlatego polecam to danie, w przypadku kiedy mamy ochotę na bigos, a nie mamy czasu, żeby go robić.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 600 g kiełbasy śląskiej  lub innej
  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, aż nie będzie kwaśna. Następnie przerzucamy do garnka i wlewamy tyle wody, żeby nam przykryło całą kapustę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, gotujemy jeszcze przez 10 min. Następnie odlewamy wodę, zostawiając na dnie około 4 cm wody dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i mięso, przecier pomidorowy sól i wszystko dobrze mieszamy. Gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka, taką jak lubimy. W razie potrzeby, gdy woda się wygotuje dolewamy, żeby kapusta nam się nie przypaliła. Wszystko próbujemy solimy i przyprawiamy do smaku.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze