Kapusta na gorąco przypominająca bigos. Zaletą takiej kapusty jest szybkość jej wykonania. Nie musimy stać i gotować kilka dni jak przy bigosie. Dlatego polecam to danie, w przypadku kiedy mamy ochotę na bigos, a nie mamy czasu, żeby go robić.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 600 g kiełbasy śląskiej lub innej
- 400 g mięsa gulaszowego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- Pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, aż nie będzie kwaśna. Następnie przerzucamy do garnka i wlewamy tyle wody, żeby nam przykryło całą kapustę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, gotujemy jeszcze przez 10 min. Następnie odlewamy wodę, zostawiając na dnie około 4 cm wody dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i mięso, przecier pomidorowy sól i wszystko dobrze mieszamy. Gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka, taką jak lubimy. W razie potrzeby, gdy woda się wygotuje dolewamy, żeby kapusta nam się nie przypaliła. Wszystko próbujemy solimy i przyprawiamy do smaku.
Smacznego!