Hamburger

Każdy z nas chyba lubi fast food, a szczególnie hamburgery. Możemy je zrobić samemu, z dodatkami jakie lubimy. Spróbujmy, a zobaczmy jakie to przyjemne i smaczne.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz, papryka czerwona ostra

Dodatki do hamburgera:

  • 1 cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0.5 ogórka świeżego
  • keczup
  • majonez
  • musztarda

Dodatkowo:

  • 4 bułki typu hamburger (można zrobić je samemu z naszego przepisu)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą, cebule trzemy na tarce i wyrabiamy masę. Później formujemy je na kształt kotleta, o średnicy około 12 cm. Kotlet musi być większy od bułki ponieważ podczas smażenia skurczy się. Żeby mięso nie kleiło nam się do rąk moczymy dłonie w wodzie. Kotlety smażymy na oleju lub smalcu. W pierwszej fazie smażymy je pod przykryciem. Po około 5 min odkrywamy patelnie i smażymy je na złocisty kolor. Kotlety są dosyć grube, wiec musimy dobrze usmażyć żeby w środku nie były surowe.

Bułki przekrajmy na połowę i wraz z kotletami wkładamy do piekarnika. Podpiekamy w temperaturze 170°C przez około 10 min. Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i w pierwszej kolejności smarujemy spód bułki majonezem. Następnie przykrywamy sałatą lodową, na którą nakładamy kotleta. Smarujemy go musztardą, na którą nakładamy ogórki  świeże i kiszone oraz pomidora. Polewamy keczupem, a na to paprykę czerwoną, cebulę i kukurydzę, którą przykrywamy podpiekanym boczkiem. Przykrywamy górną częścią bułki i jemy.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze