Każdy z nas chyba lubi fast food, a szczególnie hamburgery. Możemy je zrobić samemu, z dodatkami jakie lubimy. Spróbujmy, a zobaczmy jakie to przyjemne i smaczne.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 średnia cebula
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz, papryka czerwona ostra
Dodatki do hamburgera:
- 1 cebula
- 0,5 papryki czerwonej
- 3 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 0.5 ogórka świeżego
- keczup
- majonez
- musztarda
Dodatkowo:
- 4 bułki typu hamburger (można zrobić je samemu z naszego przepisu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą, cebule trzemy na tarce i wyrabiamy masę. Później formujemy je na kształt kotleta, o średnicy około 12 cm. Kotlet musi być większy od bułki ponieważ podczas smażenia skurczy się. Żeby mięso nie kleiło nam się do rąk moczymy dłonie w wodzie. Kotlety smażymy na oleju lub smalcu. W pierwszej fazie smażymy je pod przykryciem. Po około 5 min odkrywamy patelnie i smażymy je na złocisty kolor. Kotlety są dosyć grube, wiec musimy dobrze usmażyć żeby w środku nie były surowe.
Bułki przekrajmy na połowę i wraz z kotletami wkładamy do piekarnika. Podpiekamy w temperaturze 170°C przez około 10 min. Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i w pierwszej kolejności smarujemy spód bułki majonezem. Następnie przykrywamy sałatą lodową, na którą nakładamy kotleta. Smarujemy go musztardą, na którą nakładamy ogórki świeże i kiszone oraz pomidora. Polewamy keczupem, a na to paprykę czerwoną, cebulę i kukurydzę, którą przykrywamy podpiekanym boczkiem. Przykrywamy górną częścią bułki i jemy.
Smacznego!