zdjęcie gołąbków

Gołąbki z mięsem i ryżem

Znane od dawna, lubiane nie od dziś, a jednak nadal cieszą się popularnością. Wydawałoby się, że są trudne do zrobienia, a jednak …. Proste danie z kapusty białej, ryżu i mięsa mielonego z niewyszukanym smakiem. Zjadane w ciągu kilku sekund.

Czas przygotowania 3 godz. 
Przepis na 20 szt.
Składniki na gołąbki:
  • Około 1 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 1 kg ryżu białego
  • cebula
  • 1 kapusta
  • sól (ok. 3 łyżeczki), pieprz, papryka czerwona ostra
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka czerwona lub inne przyprawy do smaku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 – 2 łyżki mąki
Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i ostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie obieramy, kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie margaryny.

Jak ryż wystygnie łączymy z mięsem mielonym oraz cebulką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wykrajamy głąb i taką kapustę wkładamy do garnka z gotującą wodą i chwilę parzymy, do momentu kiedy liście zaczną odchodzić. Wtedy wyjmujemy liście jeden po drugim.

Bierzemy jeden liść lekko odkrajmy wierzchnią część od głębia, nakładamy farsz, zwijamy boki do środka, a potem rolujemy konkretnego gołąbka. Postępujemy tak z każdym liściem, aż do wykończenia farszu.

Na spód dużego żeliwnego garnka wlewamy wodę (tyle, żeby przykryła spód) i kładziemy 2 – 3 plasterki margaryny. Przykrywamy to liśćmi kapusty (nie muszą być sparzone). Na te liście wykładamy jedną  warstwę gołąbków i przykrywamy warstwą liści kapusty (kolejna warstwa gołąbków i kolejna warstwa liści kapusty). Liśćmi kapusty wyłóżmy też boki garnka. W ten sposób same gołąbki nie przypala się podczas pieczenia.

Garnek z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 2 godz.

Sos pomidorowy: do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (sprawdźmy czy smak nam pasuje) oraz cukier. W miseczce rozrabiamy mąkę z letnią wodą i musimy ja bardzo dobrze rozmieszać trzepaczką. Taka mąkę wlewamy do sosu (najlepiej robić to przez sitko, ponieważ czasami  tworzą się grudki). Całość zagotowujemy. Jeszcze raz sprawdzamy smak.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
kuchcik
kuchcik
1 rok temu

1 kg ryżu ? chyba troche za duzo, żeby było tyle co miesa 🙂

ania
ania
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

ale 1 kg ryżu to nie jest to samo co 4×0.25 g. chyba ze po ugotowaniu….

Witek
Witek
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Przecież z kilograma ryżu po ugotowaniu będziemy mieć ze 4 kilogramy 🙂