Znane od dawna, lubiane nie od dziś, a jednak nadal cieszą się popularnością. Wydawałoby się, że są trudne do zrobienia, a jednak …. Proste danie z kapusty białej, ryżu i mięsa mielonego z niewyszukanym smakiem. Zjadane w ciągu kilku sekund.
Czas przygotowania 3 godz.
Przepis na 20 szt.
Składniki na gołąbki:
- Około 1 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 1 kg ryżu białego
- cebula
- 1 kapusta
- sól (ok. 3 łyżeczki), pieprz, papryka czerwona ostra
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 l bulionu warzywnego
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka czerwona lub inne przyprawy do smaku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1,5 – 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i ostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie obieramy, kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie margaryny.
Jak ryż wystygnie łączymy z mięsem mielonym oraz cebulką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wykrajamy głąb i taką kapustę wkładamy do garnka z gotującą wodą i chwilę parzymy, do momentu kiedy liście zaczną odchodzić. Wtedy wyjmujemy liście jeden po drugim.
Bierzemy jeden liść lekko odkrajmy wierzchnią część od głębia, nakładamy farsz, zwijamy boki do środka, a potem rolujemy konkretnego gołąbka. Postępujemy tak z każdym liściem, aż do wykończenia farszu.
Na spód dużego żeliwnego garnka wlewamy wodę (tyle, żeby przykryła spód) i kładziemy 2 – 3 plasterki margaryny. Przykrywamy to liśćmi kapusty (nie muszą być sparzone). Na te liście wykładamy jedną warstwę gołąbków i przykrywamy warstwą liści kapusty (kolejna warstwa gołąbków i kolejna warstwa liści kapusty). Liśćmi kapusty wyłóżmy też boki garnka. W ten sposób same gołąbki nie przypala się podczas pieczenia.
Garnek z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 2 godz.
Sos pomidorowy: do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (sprawdźmy czy smak nam pasuje) oraz cukier. W miseczce rozrabiamy mąkę z letnią wodą i musimy ja bardzo dobrze rozmieszać trzepaczką. Taka mąkę wlewamy do sosu (najlepiej robić to przez sitko, ponieważ czasami tworzą się grudki). Całość zagotowujemy. Jeszcze raz sprawdzamy smak.
Smacznego!
1 kg ryżu ? chyba troche za duzo, żeby było tyle co miesa 🙂
U mnie zawsze robiło się 1 do 1 tzn. tyle samo mięsa, co ryżu i taka wersja najbardziej mi smakuje. Pozdrawiam.
ale 1 kg ryżu to nie jest to samo co 4×0.25 g. chyba ze po ugotowaniu….
Przepraszam za błąd w przepisie. Moje proporcje ryżu do mięsa to 1:1 czyli 1 kg mięsa na 1 kg ryżu. Pozdrawiam.
Przecież z kilograma ryżu po ugotowaniu będziemy mieć ze 4 kilogramy 🙂