Przepisów na fasolkę po bretońsku jest bardzo dużo, my zapraszam na naszą wersję. To danie jest bardzo sycące, szybkie w przygotowaniu. Używając fasoli z puszki, nie musimy jej bardzo długo gotować. Polecam z chlebem lub samą!
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 5 osób
Składniki:
- 400 g kiełbasy śląskiej lub innej (około 4 kiełbas)
- 1.5 litra wody
- 240 g fasoli czerwonej z puszki
- 240 g fasoli białej z puszki
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczkę cukru
- przecier pomidorowy
- liść laurowy
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dodajemy liść laurowy, wypłukane w zimnej wodzie obie fasole z puszki, oraz kukurydzę i wszystko gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia. Kiełbasę możemy też pokroić w plasterki, w zależności od gustu. Po usmażeniu kiełbasę dodajemy do garnka i wszystko razem gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Po zagotowaniu się wody z dodatkami , dodajemy przecier pomidorowy oraz łyżeczkę cukru i wszystko dobrze mieszamy. Ilość przecieru pomidorowego uzależniona jest od rodzaju przecieru. Ale dajemy tyle, żeby kolor naszego sosu był intensywny i w smaku nam odpowiadający. Jeżeli przesadzimy z ilością przecieru pomidorowego i sos zrobi się za kwaśny to nic nie szkodzi. Po prostu dodajemy więcej cukru. Gdy lubimy gęsty sos rozrabiamy mąkę z wodą (bardzo dobrze musimy je rozmieszać ze sobą) i dodajemy do garnka, cały czas intensywnie mieszając, do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Następnie sos przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką i solą do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby wszystkie smaki się połączyły i danie gotowe.
Smacznego!