zdjęcie fasolki po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Przepisów na fasolkę po bretońsku jest bardzo dużo, my zapraszam na naszą wersję. To danie jest bardzo sycące, szybkie w przygotowaniu. Używając fasoli z puszki, nie musimy jej bardzo długo gotować. Polecam z chlebem lub samą!

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g kiełbasy śląskiej lub innej (około 4 kiełbas)
  • 1.5 litra wody
  • 240 g fasoli czerwonej z puszki
  • 240 g fasoli białej z puszki
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczkę cukru
  • przecier pomidorowy
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 1.5 litra wody,  dodajemy liść laurowy, wypłukane w zimnej wodzie obie fasole z puszki, oraz kukurydzę i wszystko gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia. Kiełbasę możemy też pokroić w plasterki, w zależności od gustu. Po usmażeniu kiełbasę dodajemy do garnka i wszystko razem gotujemy, co jakiś czas mieszając.

Po zagotowaniu się wody z dodatkami , dodajemy przecier pomidorowy oraz łyżeczkę cukru i wszystko dobrze mieszamy. Ilość przecieru pomidorowego uzależniona jest od rodzaju  przecieru. Ale dajemy tyle, żeby kolor naszego sosu był intensywny  i w smaku nam odpowiadający. Jeżeli przesadzimy z ilością przecieru pomidorowego i sos zrobi  się za kwaśny to nic nie szkodzi. Po prostu dodajemy więcej cukru. Gdy  lubimy gęsty sos rozrabiamy mąkę z wodą (bardzo dobrze musimy je rozmieszać ze sobą) i dodajemy do garnka, cały czas intensywnie mieszając, do uzyskania  pożądanej przez nas konsystencji. Następnie sos  przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką i solą do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby wszystkie smaki się połączyły i danie gotowe.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze