zdjęcie spagheti

Domowe spaghetti

Spaghetti które szybko i łatwo przygotujesz w domu, a sos nie wymaga wielu składników ani wiele pracy. Jest to pysze i bardzo sycące danie na obiad i kolację.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g kukurydzy
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Mięso mielone podsmażamy na suchej patelni, ale nagrzanej patelni. Mieszając rozdrabniamy mięso łyżką na drobne fragmenty. Jak mięso lekko obsmażymy dodajemy kukurydzę i całość dobrze mieszamy. Mięso z kukurydza zalewamy gorącą wodą. Woda musi zakryć mięso. Całość dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Po dokładnym rozmieszaniu koncentratu przyprawiamy solą, oreganem i ziołami prowansalskimi. W słoiczku dobrze mieszamy mąkę z letnią woda. Robimy to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez żadnych grudek. Taką mieszanką zagęszczamy nasz sos. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Na koniec przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Jeszcze chwilę podduszamy. Gorący sos wykładamy na ugotowany al’dente makaron i posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze