Potrawa idealna, kiedy zostaje nam za dużo ryżu w lodówce. Albo kiedy musimy zrobić coś na ostatnią chwilę.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 400 g kiełbasy śląskiej lub innej
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 450 g ryżu ugotowanego
- Przyprawy: curry i sól do smaku
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do ładnego zarumienienia. Do kiełbasy dodajemy kukurydzę wszystko razem mieszamy (kukurydzę nie smażymy ponieważ zrobi się twarda.) Dodajemy wcześniej ugotowany ryż (gotujemy na lekko twardo – al dende). Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Następnie przyprawiamy wszystko przyprawą curry w proszku. Ile? To w zależności, kto jak lubi i jak potrawa ma być intensywna w smaku. My do naszego ryżu dodaliśmy dwie łyżeczki przyprawy curry. Na sam koniec dodajemy odrobinę wody 25 mil i wszystko jeszcze raz mieszamy. Woda sprawi że ryż będzie wilgotny i przyjemny podczas jedzenia.
Smacznego!