zdjęcie ryżu na talerzu

Ryż curry z kiełbasą i kukurydzą

Potrawa idealna, kiedy zostaje nam za dużo ryżu w lodówce. Albo kiedy musimy zrobić coś na ostatnią chwilę.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g kiełbasy śląskiej lub innej
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 450 g ryżu ugotowanego
  • Przyprawy:  curry i sól do smaku

 Wykonanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do ładnego zarumienienia.  Do kiełbasy dodajemy kukurydzę wszystko razem mieszamy (kukurydzę nie smażymy ponieważ zrobi się twarda.) Dodajemy wcześniej ugotowany ryż (gotujemy na lekko twardo – al dende). Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Następnie przyprawiamy wszystko przyprawą curry w proszku. Ile? To w zależności, kto jak lubi i jak potrawa ma być intensywna w smaku. My do naszego ryżu dodaliśmy dwie łyżeczki przyprawy curry. Na sam koniec dodajemy odrobinę wody 25 mil i wszystko jeszcze raz mieszamy. Woda sprawi że ryż będzie wilgotny i przyjemny podczas  jedzenia.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze