zdjęcie klusek

Kluski śląskie

Kluski z dziurką w środku. Przepis jest prosty, nie wymaga żadnych przygotowań, a zrobimy je z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podajemy je z cebulką i skwarkami, zasmażaną bułką tartą lub z sosem.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz, papryka czerwona ostra

Wykonanie:

Ugotuj ziemniaki (w mundurkach lub obrane). Ostudź (jeżeli gotowały się w mundurkach, to trzeba je najpierw obrać) i przeciśnij przez praskę. Przełóż ziemniaki do płaskiego naczynia i podziel na 4 części. Jedną z nich usuń i wypełnij dokładnie mąką ziemniaczaną. Przełóż ziemniaki mąkę ziemniaczana do miski, dodaj jajka. Masę przypraw do smaku, zagnieć i ulep kuleczki. Każdą spłaszcz i w środku zrób palcem (lub pomocnym urządzeniem) dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 2-3 min .

Kluski można podawać z podsmażoną bułką tartą, podsmażoną kiełbaską z cebulką lub z sosami.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze