zdjęcie dwóch cordogów

Corn dogi

Przepis na jeden z amerykańskich klasyków – parówki w cieście kukurydzianym. Smażone na głębokim oleju, podawane na patyczkach w towarzystwie sosów. Idealne dla dzieci, idealne dla różnego typu imprez. A dla dorosłych idealna przekąska np. do kufla zimnego piwa.

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 5 osób
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 10 – 12 parówek cienkich
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • Patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Następnie dodajemy musztardę, jajko oraz mleko i wszystko mieszamy mikserem lub trzepaczką, tak aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do podłużnego pojemnika, na tyle dużego, żeby zmieściła się cała parówka.

Parówki nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdą parówkę wkładamy do pojemnika z ciastem i obracamy, żeby ciasto oblepiło dobrze parówkę.

Olej rozgrzewamy do około 175°C. Wkładamy do niego parówki obtoczone w cieście i pieczemy około 5 min, do ładnego zarumienienia. Parówki muszą być zanurzone całe w oleju, w przeciwnym razie ciasto spłynie z parówki.

Po upieczeniu corn-dogi kładziemy na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze