zdjęcie bobu w miseczkach

Bób z bułką tartą

Wiadomo, że  zielony i wiadomo, że zdrowy. Teraz wiadomo, że dobry. Szybki sposób na przygotowanie przekąski lub wyśmienitego dodatku do obiadu z bobu w towarzystwie bułki tartej.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 2 osób

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • masło
  • sól
  • 1 litr wody (do gotowania bobu)

Wykonanie:

Na samym początku bób płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną wodą, solimy i  gotujemy w przez około 15 – 20 min. Sprawdzajmy, bo najlepiej, żeby był al’dente. Nie rozgotujmy go. Po ugotowaniu studzimy i obieramy.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą. Oprószamy solą. Kilka minut smażymy na wolnym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ugotowany bób. Delikatnie mieszamy, tak żeby bób ładnie otoczył się w bułce tartej. Smażymy jeszcze przez parę minut.

Danie pasuje jako dodatek do obiadu, ale również wyśmienicie pasuje na podwieczorek lub kolację.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze