Kolorowa zupa, pełna produktów i smaków. Zachęca swoją różnorodnością. Syci na zimę i cieszy kolorem na wiosnę.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 12 osób
Składniki:
- 2 -2,5 l wody
- 1 pałka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
- szczypta papryki ostrej
- 700 g – 1000 g ziemniaków
- 2-3 buraki czerwone
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 500 g fasoli drobnej
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: ziemniaki (obrane, umyte, pokrojone w kostkę), marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa marchewkę, pietruszkę i selera można zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku.
Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż do granicy miękkości. Odcedzamy, studzimy i z łatwością ściągamy skórkę. Na koniec ścieramy na tarce na dużych oczkach. Można też użyć buraków marynowanych.
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie wrzucamy buraki i fasolę, i gotujemy około 10 min, na wolnym ogniu.
Po tym czasie do miseczki dajemy śmietanę, dolewamy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy do zupy rozrobioną śmietanę i zostawiamy zupę na ogniu jeszcze 5 min. Zupa musi się nam na koniec zagotować. Smacznego!
Przepis video