zdjęcie zupy

Barszcz czerwony

Kolorowa zupa, pełna produktów i smaków. Zachęca swoją różnorodnością. Syci na zimę i cieszy kolorem na wiosnę.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 12 osób

Składniki:

  • 2 -2,5 l wody
  • 1 pałka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
  • szczypta papryki ostrej
  • 700 g – 1000 g ziemniaków
  • 2-3 buraki czerwone
  • 2-3  łyżki śmietany 18%
  • 500 g fasoli drobnej

Wykonanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: ziemniaki (obrane, umyte, pokrojone w kostkę), marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa marchewkę, pietruszkę i selera można zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku.

Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż do granicy miękkości. Odcedzamy, studzimy i z łatwością ściągamy skórkę. Na koniec ścieramy na tarce na dużych oczkach. Można też użyć buraków marynowanych.

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy.

Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie wrzucamy buraki i fasolę, i gotujemy około 10 min, na wolnym ogniu.

Po tym czasie  do miseczki dajemy śmietanę, dolewamy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy do zupy rozrobioną śmietanę i zostawiamy zupę na ogniu jeszcze 5 min. Zupa musi się nam na koniec zagotować. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze