zdjęcie ciasta

Wypasione ciasto marchewkowe

Czy można przemycić trochę witamin w cieście? Ależ oczywiście. Marchewka, ananas, cukier brązowy pod niezbyt dietetyczną polewą, to przepis wprost dla niezdecydowanych czy jeść zdrowo czy mniej zdrowo. Ale i tak smacznie.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru brązowego
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 700 g marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g ananasa w plastrach z puszki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 180 g czekolady białej
  • 80 ml śmietany 18%

Wykonanie:

Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy, aż podwoją swoją objętość.  Dodajemy cukier brązowy i ubijamy, aż cukier się połączy z jajkami. Następnie dolewamy olej, ale robimy to bardzo powoli, cały czas mieszając mikserem.

Do takiej masy dodajemy odsączonego ananasa pokrojonego w kostkę, startą marchewkę na dużych oczkach, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, cynamon, sodę i sól. Wszystko dobre mieszamy, ale już łyżką i robimy to delikatnie.

Gdy wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż do połączenia się składników.

Formę prostokątną, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  na blaszką naszą masę, ładnie wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i pieczemy przez 40 min.

Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dolewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Danka
Danka
8 miesięcy temu

Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Robiłam wielokrotnie i zawsze się udaje. Całe szczęście, że przepis jest na dużą blachę, bo szybko znika 😉