Czy można przemycić trochę witamin w cieście? Ależ oczywiście. Marchewka, ananas, cukier brązowy pod niezbyt dietetyczną polewą, to przepis wprost dla niezdecydowanych czy jeść zdrowo czy mniej zdrowo. Ale i tak smacznie.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 300 g cukru brązowego
- 300 ml oleju rzepakowego
- 700 g marchewki
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g ananasa w plastrach z puszki
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 180 g czekolady białej
- 80 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy cukier brązowy i ubijamy, aż cukier się połączy z jajkami. Następnie dolewamy olej, ale robimy to bardzo powoli, cały czas mieszając mikserem.
Do takiej masy dodajemy odsączonego ananasa pokrojonego w kostkę, startą marchewkę na dużych oczkach, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, cynamon, sodę i sól. Wszystko dobre mieszamy, ale już łyżką i robimy to delikatnie.
Gdy wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż do połączenia się składników.
Formę prostokątną, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy na blaszką naszą masę, ładnie wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i pieczemy przez 40 min.
Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dolewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.
Smacznego!
Przepis video
Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Robiłam wielokrotnie i zawsze się udaje. Całe szczęście, że przepis jest na dużą blachę, bo szybko znika 😉
Cieszę się, że ciasto smakuje. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie. 😀