Masz ochotę na małe, szybkie co nieco. Wafle mleczno – kakaowe nadają się wprost idealnie. Kruchy wafel, gładka masa i miły smak. W parę chwil można wyczarować coś pysznego, co szybko znika z talerza.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 260 ml mleka
- 400 g cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 250 g masła lub margaryny
- 220 g mleka w proszku (pełnego)
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnku, na małym gazie. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko mieszamy. Po rozpuszczeniu się cukrów dodajemy powoli mleko cały czas mieszając i zostawiamy do zagotowania. Zdejmujemy z gazu i dodajemy mleko w proszku, ucierając mikserem. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej z nich dodajemy kakao i miksujemy mikserem do połączenia się składników. Masy odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Każdą z mas (jasną i ciemną) dzielimy na trzy równe części. Paczkę suchych wafli (7 szt- o wymiarach około 24 x 30 cm) przekładamy masą raz mleczną, a raz kakaową. Za każdym razem lekko dociskamy wafle do siebie. Na koniec wyrównujemy boki. Wafla zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, obciążoną ciężarem (np. deską do krojenia i położoną na niej np. 1,5 litrową wody butelkowaną).
Smacznego!
Przepis video