Wafle przekładane masą mleczną i kakaową. Malutki dodatek to masa kajmakowa, która wzbogaca i uzupełnia smak.
Czas przygotowania 40 min
Składniki:
400 g masła
300 g mleka w proszku
200 g masy kajmakowej
140 ml mleka
120 g cukru
2 łyżki kakao
wafle 5 szt. (24 x 30 cm)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z cukrem, do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Nie gotujemy. Następnie studzimy. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzone mleko cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodajemy porcjami mleko w proszku i ucieramy na gładką masę. Dzielimy ją na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki kakao i wszystko dobrze miksujemy.
Wyszła nam masa mleczna i kakaowa. Będziemy potrzebowali po dwie z każdych mas, więc dzielimy każdą na połowę. Wafla kładziemy na deską i wykładamy na niego masę kakaową, rozprowadzając równo po całej powierzchni. Przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Teraz wykładamy masę mleczną i również dokładnie rozprowadzamy po całym waflu. Przykrywamy trzecim waflem i dociskamy. Następną masą będzie masa kajmakowa, którą smarujemy dokładnie wafla. Przykrywamy waflem i nakładamy masę mleczną, którą przykrywamy waflem. Na koniec masa kakaowa przykrywamy waflem i dociskamy. Z brzegów jeśli wyszło nam trochę masy rozsmarowujemy po całej długości brzegów nożem lub szpatułką.
Wafle zawijamy w folie spożywczą lub wkładamy do woreczka. Wafle musimy obciążyć np. deską do krojenia i wstawimy do lodówki przynajmniej na 5 godzin.
Smacznego!
Przepis video