zdjęcie wafli i cukierków krowek

Wafelki z krówką

Małe co nieco dla zjadaczy cukierków – Krówek. Wafle tortowe przełożone masa z cukierków krówek z dodatkową warstwa czekoladową. Naprawdę smaczne i nietypowe. Znikają szybko z talerzyka.

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę krówkową:
  • 600 g cukierków krówek
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 30 g orzechów
Składniki na masę czekoladową:
  • 100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub 50/50 g)
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie wafli tortowych 26×26 cm (5 szt. wafli)
Wykonanie
Masa czekoladowa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę (ja użyłam 50 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej). Po rozpuszczeniu czekolady zdejmujemy z wody i zostawiamy do wystudzenia. Czekolada ma być lekko ciepła. Następnie w misce ucieramy masło i dodajemy po łyżce czekolady cały czas ucierając. Gdy dodamy wszystką czekoladę i dobrze utrzemy, zostawiamy do późniejszego wykorzystania.

Masa krówkowa:

W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem. Następnie dodajemy cukierki krówki i na małym ogniu rozpuszczamy, łącząc z masłem i mlekiem. Musimy co chwilę mieszać, żeby masa z cukierków się nie przypaliła. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy orzechy włoskie, drobniutko posiekane i wszystko dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 min, do lekkiego przestudzenia. Dla ułatwienia masę możemy podzielić na trzy równe części.


Składamy wafla:

Rozwijamy folię spożywczą i na nią kładziemy pierwszego wafla. Na niego wykładamy masę  krówkową, rozprowadzając równo po całej powierzchni i przykrywamy drugim waflem. Ponownie wykładamy masę krówkową, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, na którego wykładamy następną część masy. Teraz przyszła kolej na masę czekoladową. Rozprowadzamy po całym waflu i przykrywamy ostatnim waflem i dociskamy wafla dłońmi, żeby masy dobrze połączyły się z waflem.

Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz. i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnię wafla. Po 12 godz. ściągamy folię spożywczą, kroimy i delektujemy się pysznym waflem z krówkami.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Konrad
3 lat temu

Aż przypomniało się dzieciństwo 🙂