zdjęcie tortu z czerwonym sercem

Tort z sercem

Tort ten udekoruje wiele uroczystości, nie tylko Walentynki. Biszkopt, bita śmietana i biała czekolada. Niby nic, a jednak smak wyśmienity. Trzeba tylko uważać, żeby za szybko nie zniknął z talerza.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na biszkopt:
8 jajek
1,5 szk. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szk. mąki pszennej

Składniki na bitą śmietanę:
990 ml śmietany kremówki (30%)
8 łyżek cukru pudru
5 fiksów do bitej śmietany

Dodatkowo:
1 biała czekolada
barwnik czerwony
wiórki kokosowe

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy około 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 – 40 min w temperaturze 170-180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Biszkopt przecinamy na trzy plastry, a górę równamy, żeby była idealnie płaska.
Wykonanie kremu:
Bitą śmietanę, wyciągniętą bezpośrednio z lodówki, ubijamy na sztywno dodając fiksy, a następnie cukier puder.
Plastry biszkoptu nasączamy wodą z cukrem. Bitą śmietanę dzielimy na trzy części. Na pierwszy plaster biszkoptu nadkładamy 1/3 bitej śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem i znowu 1/3 część bitej śmietany, na którą nakładamy trzeci placek biszkoptu. Na całość nakładamy pozostałą bitą śmietanę dokładnie rozsmarowując boki i górę tortu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z około 5 łyżkami mleka. Dodajemy barwnika, tyle żeby kolor nas zadowalał. Wlewamy do plastikowego kubeczka i zostawiamy do zastygnięcia. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg, a w nim serce i nakładamy na górę tortu. Na bok tortu wycinamy dwa paski i przyklejamy je na boki, tak żeby uzyskać podłużny pasek na środku wokół tortu. Gdy czekolada nam zastygnie wyjmujemy z kubeczka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na bok tortu czekoladę nakładamy szpatułką lub nożem od dołu do góry, aż wypełnimy całe boki. Szablon z sercem usuwamy i mamy piękne serce. Wiórki kokosowe nadłammy na bok tortu nożem lub szpatułką, uważając na pasek z czekolady.
Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze