Tort na biszkoptach czekoladowych przekładany frużeliną wiśniową i bitą śmietaną.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1,5 szk. cukru
1,5 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bitą śmietanę:
990 ml śmietany kremówki (30%)
8 łyżek cukru pudru
5 fiksów do bitej śmietany
Dodatkowo:
1 puszka frużeliny wiśniowej
draże mleczno czekoladowe i ciastka pszenne
kolorowa posypka do posypania
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy około 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 – 40 min w temperaturze 170-180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Biszkopt przecinamy na trzy plastry, a górę równamy, żeby była idealnie płaska.
Bitą śmietanę, wyciągniętą bezpośrednio z lodówki, ubijamy na sztywno, dodając fiksy, a następnie cukier puder.
Plastry biszkoptu nasączamy wodą z cukrem. Bitą śmietanę dzielimy na trzy części. Na pierwszy plaster biszkoptu nadkładamy połowę frużeliny wiśniowej i 1/3 bitej śmietany przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy frużęlina i bita śmietana, na którą nakładamy trzeci placek biszkoptu. Na całość nakładamy pozostałą bitą śmietanę, dokładnie rozsmarowując boki i górę tortu.
Ciastka kruszymy i nakładamy szpatułką lub nożem od dołu do góry, aż wypełnimy całe boki. Szablon wycinamy z papieru do pieczenia i nakładamy na górę toru. W wycięte miejsce nakładamy kolorową posypkę. Usuwamy szablon i w około tortu wykładamy draże mleczno czekoladowe.
Smacznego!