Tort który nie wymaga reklamy zachwyca wyglądem i smakiem. A dzięki przedstawieniu wykonania krok po kroku jest naprawdę łatwy do wykonania dla każdego smakosza. Serdecznie zapraszam!
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki na biszkopt:
12 jajek
1,5 szk. cukru
2 szk. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Składniki na bitą śmietanę
990 ml śmietany kremówki 30%
4-6 łyżek cukru pudru
6 fiksów do bitej śmietany
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia.
Wykonanie bitej śmietany:
Śmietanę kremówkę 30% ubijamy mikserem bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki dodając fiksy i cukier puder. Bita śmietana musi zrobić się gęsta. Biszkopt przecinamy na połowę i z każdej połowy wyjdzie nam trzy plastry biszkoptu z których wycinamy koła np. przy pomocy talerzyka. W pierwszej kolejności nasączamy pierwszy biszkopt wodą z cukrem na którego nakładamy bitą śmietanę. Przykrywamy drugim biszkoptem i znowu nasączamy wodą z cukrem i nakładamy bitą śmietanę. Teraz przykrywamy trzecim plastrem biszkoptu nasączamy go i cały tort górę i boki rozprowadzamy bitą śmietanę.
Połowę tortu przykrywamy papierem do pieczenia następnie odkrytą połowę tortu obsypujemy okruchami biszkoptu który nam został po wysianiu okręgów z biszkoptu. Drugą połowę tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi zostawiając po środku centymetrowy pasek, gdzie robimy rozetki z bitej śmietany. Resztę tortu dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Przepis video
Czy zamiist fiksów może być żelatyna mam zamiar zrobić ten tort i dlatego pytam
Tak, można użyć żelatyny zamiast fiksów do śmietany. Pozdrawiam serdecznie.