zdjęcie tortu

Tort makowy

Niesamowity tort makowy zachęca do upieczenia swoją prostotą. Biszkopt makowy przełożony pysznym kremem serowo – kajmakowym. Wyjątkowy tort uświetni nie tylko wielkie uroczystości, ale ze zwykłego popołudnia uczyni niepowtarzalny moment.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki na biszkopt makowy:
  • 6 jajek
  • 200 g mielonego maku
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na krem serowy:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 60 g cukru
  • 120 g masła
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny




Wykonanie:
Przygotowanie maku

Jeżeli kupimy mak nie mielony to musimy go ugotować, odcedzić i zmielić trzykrotnie.  Natomiast jeżeli kupimy mak mielony zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 min, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu odlewamy mak na sito, wstępnie odsączając. Potem mak przekładamy na ściereczkę i skręcając ją, odciskamy resztę wody. Tak przygotowany mak odstawiamy na bok.

Biszkopt

Do miski dajemy sześć żółtek i roztrzepujemy mikserem. Dodajemy cukier i ubijamy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz do masy jajecznej dodajemy wcześniej przygotowany mak. Robimy to stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i kasze manną oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy, mieszając łyżką. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

Tortownicę, o średnicy około 25 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy do niej masę makową, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy, zdejmujemy rant z blaszki i przekrajamy biszkopt na dwa równe placki.

zdjęcie kawałka tortu makowego

Krem serowy

Gdy mamy gotowy biszkopt makowy zajmujemy się kremem serowym.

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie (możemy również zmielić blenderem na jednolitą masę). Następnie do twarogu  dodajemy masą kajmakową i mikserem ucieramy na jednolitą masę. W oddzielnej misce roztrzepujemy 3 jajka ze skrobią ziemniaczaną, tak aby nie powstały gródki. W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy wcześniej przygotowany twaróg z masą kajmakową. Co chwile mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Gdy masa się zagotuje (będzie widać bąble), mieszając dodajemy masę jajeczną. Masa po woli będzie gęstnieć. Po zagotowaniu ściągamy z gazu.

Składamy tort

No wreszcie… przyszedł czas na składanie tortu 😀

Do tortownicy wkładamy jeden blat biszkoptu, który nasączamy musem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy połowę kremu serowego. Na to kładziemy drugi blat biszkoptu, który dosyć mocno dociskamy dłońmi i tak jak poprzedni nasączamy musem. Biszkopt przykrywamy drugą częścią kremu serowego, ładnie równając jego powierzchnie. Blaszkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wyciągamy z lodówki, pozbywamy się rantu i ozdabiamy tort wedle swojego gustu i uznania.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze