Torcik waflowy z kremem malinowym

Torcik waflowy z kremem malinowym

Przedstawiam przepis na tort ale nie do końca tort. Przepis na wafle tortowe, ale nie do końca wafle. Przepis, który łączy ze sobą i wafle, i formę tortu. W skrócie są to wafle tortowe przełożone przepysznym kremem malinowym, udekorowane polewa czekoladową. Nietypowy przepis na ciasto bez pieczenia. Polecam.

Czas przygotowania 20 min
 Składniki na krem malinowy:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru (8 łyżek)
  • 250 g malin (świeże lub mrożone)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5 – 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 4 szt. wafli tortowych
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Żelatyna

W pierwszej kolejności robimy żelatynę. Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny i zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Po napęcznieniu dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wafle

Ja miałam wafle kwadratowe, więc musiałam przyciąć je do rozmiarów foremki, na średnicę 25 cm.

Krem malinowy

Do miski wlewamy 200 ml śmietanki kremówki i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski dajemy serek mascarpone i cukier puder, i mikserem ucieramy na gładką masę. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy partiami ubitą śmietanę, wszystko nadal miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny i mikserem wszystko dokładnie mieszamy, aż maliny połączą się z kremem. Tak przygotowany krem dzielmy na 3 równe części.

Torcik waflowy z kremem malinowym

Składanie ciasta

Wafel wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Na wafel wykładamy 1 porcję kremu malinowego i przykrywamy następnym waflem, lekko przyciskając, żeby wszystko dobrze się połączyło. Teraz wykładamy kolejną porcję kremu i przykrywamy to następnym waflem, lekko dociskając. I znowu krem i kolejny wafel.

I teraz mamy dwa rozwiązania. Możemy docisnąć ciasto z góry, kładąc na górę np. sztywny kartonik i dociskając go z góry. W ten sposób wyjdzie nam równy wierzch ciasta. Możemy też  zostawić torcik bez dociskania, wtedy wafel pod wpływem wilgoci powygina się i utworzą się fale. Ja wybrałam ten drugi sposób. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby krem zastygł.

Po kilku godzinach, gdy krem zastygł ściągamy rant z tortownicy.

Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i taką gorącą polewą polewamy ciasto z góry, równomiernie rozprowadzając. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto wkładamy do lodówki by polewa zastygła.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
Ewa
4 dni temu

Fajny przepis, na pewno skorzystam, tylko zamiast żelatyny rozpuściłabym w małej ilości wody galaretkę malinową.