Przedstawiam przepis na tort ale nie do końca tort. Przepis na wafle tortowe, ale nie do końca wafle. Przepis, który łączy ze sobą i wafle, i formę tortu. W skrócie są to wafle tortowe przełożone przepysznym kremem malinowym, udekorowane polewa czekoladową. Nietypowy przepis na ciasto bez pieczenia. Polecam.
Czas przygotowania 20 min
Składniki na krem malinowy:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru (8 łyżek)
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady mlecznej
- 5 – 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 4 szt. wafli tortowych
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Żelatyna
W pierwszej kolejności robimy żelatynę. Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny i zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Po napęcznieniu dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wafle
Ja miałam wafle kwadratowe, więc musiałam przyciąć je do rozmiarów foremki, na średnicę 25 cm.
Krem malinowy
Do miski wlewamy 200 ml śmietanki kremówki i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski dajemy serek mascarpone i cukier puder, i mikserem ucieramy na gładką masę. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy partiami ubitą śmietanę, wszystko nadal miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny i mikserem wszystko dokładnie mieszamy, aż maliny połączą się z kremem. Tak przygotowany krem dzielmy na 3 równe części.
Składanie ciasta
Wafel wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Na wafel wykładamy 1 porcję kremu malinowego i przykrywamy następnym waflem, lekko przyciskając, żeby wszystko dobrze się połączyło. Teraz wykładamy kolejną porcję kremu i przykrywamy to następnym waflem, lekko dociskając. I znowu krem i kolejny wafel.
I teraz mamy dwa rozwiązania. Możemy docisnąć ciasto z góry, kładąc na górę np. sztywny kartonik i dociskając go z góry. W ten sposób wyjdzie nam równy wierzch ciasta. Możemy też zostawić torcik bez dociskania, wtedy wafel pod wpływem wilgoci powygina się i utworzą się fale. Ja wybrałam ten drugi sposób. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby krem zastygł.
Po kilku godzinach, gdy krem zastygł ściągamy rant z tortownicy.
Polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i taką gorącą polewą polewamy ciasto z góry, równomiernie rozprowadzając. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki by polewa zastygła.
Smacznego!
Przepis video
Fajny przepis, na pewno skorzystam, tylko zamiast żelatyny rozpuściłabym w małej ilości wody galaretkę malinową.
Czy te wafle nie zrobią się miękkie i takie ciągnące?
Dokładnie tak. Wafle robią się miękkie. Pozdrawiam serdecznie.