zdjęcie tortu

Torcik owocowy

Lekkie ciasto śmietanowo-jogurtowe, na delikatnym spodzie, z owocami w galaretce. Wyśmienite nie tylko na ciepłe dni.

Czas przygotowania 45 min

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 75 g masła lub margaryny

Składniki na masę:

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • maliny /  jagody

Wykonanie:

Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. I zostawiamy do ostudzenia.

Rozpuszczamy margarynę w rondelku. W misce kruszymy herbatniki i dodajemy do nich naszą rozpuszczoną (ale wystudzoną) margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyliśmy papierem do pieczenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.

Jogurt ubijamy przez kilka minut, aż zrobi się taki napowietrzony.

Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej nasz ubity jogurt i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder i znów miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło. Taką masę wylewamy na nasz przygotowany spód. I ciasto wkładamy do lodówki na około godz.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy owocami. Pilnując cały czas galaretki, wyłapujemy moment kiedy zaczyna się ścinać i wtedy wylewamy ją na udekorowane owocami ciasto. Pamiętajmy, żeby galaretka zakryła owoce. W innym przypadku zaczną one szybko pleśnieć. Wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki, czyli na całą noc.

Na drugi dzień robimy rozetki z ubitej śmietany, w ten sposób dekorując nasze ciasto.

Smacznego!!!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze