Lekkie ciasto śmietanowo-jogurtowe, na delikatnym spodzie, z owocami w galaretce. Wyśmienite nie tylko na ciepłe dni.
Czas przygotowania 45 min
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 75 g masła lub margaryny
Składniki na masę:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 330 ml śmietanki 30 %
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody)
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- maliny / jagody
Wykonanie:
Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. I zostawiamy do ostudzenia.
Rozpuszczamy margarynę w rondelku. W misce kruszymy herbatniki i dodajemy do nich naszą rozpuszczoną (ale wystudzoną) margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt ubijamy przez kilka minut, aż zrobi się taki napowietrzony.
Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej nasz ubity jogurt i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder i znów miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło. Taką masę wylewamy na nasz przygotowany spód. I ciasto wkładamy do lodówki na około godz.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy owocami. Pilnując cały czas galaretki, wyłapujemy moment kiedy zaczyna się ścinać i wtedy wylewamy ją na udekorowane owocami ciasto. Pamiętajmy, żeby galaretka zakryła owoce. W innym przypadku zaczną one szybko pleśnieć. Wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki, czyli na całą noc.
Na drugi dzień robimy rozetki z ubitej śmietany, w ten sposób dekorując nasze ciasto.
Smacznego!!!
Przepis video