Klasyczne połączenie jabłek i budyniu, na kruchym cieście. Słodycz budyniu i kwaskowość jabłek sprawią, że ciasto rozpłynie się w ustach. Ciasto kruche zwiększy intensywność smakową gwarantując niezapomniane przeżycia.
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki
- 6 żółtek
- 250 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na masę budyniową:
- 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto kruche. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wkładamy do zamrażalnika na 1 godz.
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na 15 min. Gdy puszczą soki, lekko odciskamy jabłka i odlewamy sok. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wszystko dobrze mieszamy.
Teraz przygotujemy budyń. Z 800 ml mleka odlewamy 150 ml do miseczki i mieszamy z cukrem i budyniem. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszaninę (mleka, cukru i budyniu) i mieszamy, aż do zagotowania. Cały czas mieszamy, bo inaczej się przypali.
Wyjmujemy połowę ciasta kruchego z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Starte ciasto ugniatamy dłońmi, w ten sposób powstanie nam placek ciasta, który smarujemy lekko olejem. Na to wykładamy starte jabłka, równając po całej powierzchni. Na jabłka wylewamy jeszcze gorący budyń, na który ścieramy drugą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 1godz. W razie potrzemy, gdy góra za bardzo się przyrumieni przykrywamy folią aluminiową. Po wystudzeniu ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i…. 🙂
Smacznego!
Przepis video