Szarlotka jakiej nie znacie

Szarlotka jakiej nie znacie

Przepisów na szarlotki jest wiele i zapewne każdy z Państwa znajdzie taki, który albo dotąd nie był mu znany albo taki, który jest lepszy od innych w ten czy inny sposób. Dziś mogą się Państwo przekonać czy nasz najnowszy przepis trafi na stale do Państwa „zeszytów  przepisami”. Całkiem nowa odsłona szarlotki z nie całkiem oczywistymi połączeniami kilku składników. Zachęcam do upieczenia, bo warto!

Składniki na ciasto półkruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 jabłek (około 1 kg)
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego

Składniki na lukier:

  • 2 białka jaj
  • 250 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g dżemu brzoskwiniowego lub innego




Wykonanie:

Ciasto półkruche

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto,  i formujemy płaski kształt, zwijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 60 min.

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je na patelnię. Dodajemy cukier, masło, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. Włączamy gaz i godujemy tyle, aż jabłka puszczą soki i odparują. Patelnię ściągamy z gazu i studzimy.

Po 60 minutach, kiedy ciasto dobrze się zmroziło, bierzemy foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.  Po wyjęciu z lodówki ciasto półkruche dzielimy na pół. Jedną część z powrotem, chowamy do lodówki. A drugą przekładamy do foremki i dłońmi ugniatamy, żeby powstał zwarty placek ciasta. Możemy też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, rozłożyć równomiernie po powierzchni foremki i następnie ugnieść dłonią tak, żeby powstał gładki placek. Nie trzeba, ale można np. szklanką obsypaną mąką, albo krótkim wałkiem wyrównać powierzchnię ciasta.

Szarlotka jakiej nie znacie

Na ciasto wykładamy 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Na dżem wykładamy wystudzone jabłka i tak jak dżem, wykładamy po całej powierzchni. Następnie bierzemy drugi placek ciasta, który musimy rozwałkować na placek i przykrawamy nim starte jabłka, które wyłożyliśmy w foremce.  Nadmiar ciasta odcinamy nożem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.

Lukier

Do miski dajemy białka jak i mikserem roztrzepujemy je, ale tylko tyle, żeby powstała piana. Do takiej piany dodajemy cukier puder i miksujemy wszystko na gładką masę. Tak przygotowany lukier wylewamy na powierzchnię ciasta i rozprowadzamy go po całej powierzchni.




Teraz bierzemy sobie worek cukierniczy i przekładamy do niego 50 g dżemu. I za jego pomocą robimy  na lukrze robimy paski tak, żeby w efekcie końcowym powstały romby.

Pieczenie

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, używając grzałek góra, dół, przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarniki i studzimy, a później….

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Grażyna
Grażyna
3 miesięcy temu

Dziś ją zrobiłam wyszła znakomicie

Zuzanna
Zuzanna
3 miesięcy temu

Kocham szarlotki, a z takim lukrem nie piekłam, na pewno zrobie! 🙂

Paula
Paula
3 miesięcy temu

Dżem, ludzie kochani…. DŻEM nie drzem🤦🏽‍♀️

Urszula
Urszula
2 miesięcy temu

Romby, romby, romby. Młodzież to może czytać. Ona się uczy…… i może się rąbnąć na pisowni. Poza tym przepis świetny. Dżem pigwowy polecam

Wanda
Wanda
2 miesięcy temu

Dżem,pisany poprawnie,więc nie pouczaj.