Przepisów na szarlotki jest wiele i zapewne każdy z Państwa znajdzie taki, który albo dotąd nie był mu znany albo taki, który jest lepszy od innych w ten czy inny sposób. Dziś mogą się Państwo przekonać czy nasz najnowszy przepis trafi na stale do Państwa „zeszytów przepisami”. Całkiem nowa odsłona szarlotki z nie całkiem oczywistymi połączeniami kilku składników. Zachęcam do upieczenia, bo warto!
Składniki na ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 5 jabłek (około 1 kg)
- 2 łyżki cukru
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego
Składniki na lukier:
- 2 białka jaj
- 250 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g dżemu brzoskwiniowego lub innego
Wykonanie:
Ciasto półkruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto, i formujemy płaski kształt, zwijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 60 min.
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je na patelnię. Dodajemy cukier, masło, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. Włączamy gaz i godujemy tyle, aż jabłka puszczą soki i odparują. Patelnię ściągamy z gazu i studzimy.
Po 60 minutach, kiedy ciasto dobrze się zmroziło, bierzemy foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu z lodówki ciasto półkruche dzielimy na pół. Jedną część z powrotem, chowamy do lodówki. A drugą przekładamy do foremki i dłońmi ugniatamy, żeby powstał zwarty placek ciasta. Możemy też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, rozłożyć równomiernie po powierzchni foremki i następnie ugnieść dłonią tak, żeby powstał gładki placek. Nie trzeba, ale można np. szklanką obsypaną mąką, albo krótkim wałkiem wyrównać powierzchnię ciasta.
Na ciasto wykładamy 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Na dżem wykładamy wystudzone jabłka i tak jak dżem, wykładamy po całej powierzchni. Następnie bierzemy drugi placek ciasta, który musimy rozwałkować na placek i przykrawamy nim starte jabłka, które wyłożyliśmy w foremce. Nadmiar ciasta odcinamy nożem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
Lukier
Do miski dajemy białka jak i mikserem roztrzepujemy je, ale tylko tyle, żeby powstała piana. Do takiej piany dodajemy cukier puder i miksujemy wszystko na gładką masę. Tak przygotowany lukier wylewamy na powierzchnię ciasta i rozprowadzamy go po całej powierzchni.
Teraz bierzemy sobie worek cukierniczy i przekładamy do niego 50 g dżemu. I za jego pomocą robimy na lukrze robimy paski tak, żeby w efekcie końcowym powstały romby.
Pieczenie
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, używając grzałek góra, dół, przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarniki i studzimy, a później….
Smacznego!
Przepis video
Dziś ją zrobiłam wyszła znakomicie
Bardzo się cieszę 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
Kocham szarlotki, a z takim lukrem nie piekłam, na pewno zrobie! 🙂
Dżem, ludzie kochani…. DŻEM nie drzem🤦🏽♀️
Romby, romby, romby. Młodzież to może czytać. Ona się uczy…… i może się rąbnąć na pisowni. Poza tym przepis świetny. Dżem pigwowy polecam
Dżem,pisany poprawnie,więc nie pouczaj.