Smerfowe ciasto to pyszne borówki zatopione w delikatnej masie śmietanowo-jogurtowej, przekładane herbatnikami. Jak smerfowe to nie mogło zabraknąć niebieskiej galaretki, która dopełnia smak naszego ciasta.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 330 ml śmietany 30 %
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody)
- 50 ml soku z jagód
Dodatkowo:
- 36 szt. herbatników pełnoziarnistych lub maślanych (około 1,5 paczki po 250 g)
- 1 galaretka wieloowocowa (koloru niebieskiego)
- 600 g borówek
Wykonanie:
Przygotowujemy galaretkę koloru niebieskiego według przepisu na opakowaniu. I zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt zimny ubijamy przez kilka minut, żeby go napowietrzyć.
Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej nasz ubity jogurt i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder oraz sok z jagód i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
Na formę prostokątną o wymiarach 24 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki. Na herbatniki dajemy borówki i wlewamy masę, tylko tyle, żeby przykryć borówki. Następnie kładziemy drugą warstwę herbatników, którą zalewamy pozostałą masą. Na masę równomiernie i w rządku układamy borówki, ale nie dociskamy do masy, tylko lekko na niej układamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie, a galaretka już prawie się ścina, wylewamy ją na ciasto wkładamy do lodówki, aż galaretka się zetnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Przepis video