zdjęcie ciasta

Smerfowe ciasto

Smerfowe ciasto to pyszne borówki zatopione w delikatnej masie śmietanowo-jogurtowej, przekładane herbatnikami. Jak smerfowe to nie mogło zabraknąć niebieskiej galaretki, która dopełnia smak naszego ciasta.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na masę:

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody)
  • 50 ml soku z jagód

Dodatkowo:

  • 36 szt. herbatników pełnoziarnistych lub maślanych (około 1,5 paczki po 250 g)
  • 1 galaretka wieloowocowa (koloru niebieskiego)
  • 600 g borówek

Wykonanie:

Przygotowujemy galaretkę koloru niebieskiego według przepisu na opakowaniu. I zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Jogurt zimny ubijamy przez kilka minut, żeby go napowietrzyć.

Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej nasz ubity jogurt i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder oraz sok z jagód i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.

Na formę prostokątną o wymiarach 24 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki. Na herbatniki dajemy borówki i wlewamy masę, tylko tyle, żeby przykryć borówki. Następnie kładziemy drugą warstwę herbatników, którą zalewamy pozostałą masą. Na masę równomiernie i w rządku układamy borówki, ale nie dociskamy do masy, tylko lekko na niej układamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie, a galaretka już prawie się ścina, wylewamy ją na ciasto wkładamy do lodówki, aż galaretka się zetnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze