Słonecznikowiec to pyszne ciasto, na kakaowym biszkopcie, przełożone masą ze śmietanki kremówki połączonej z masą kajmakową z chrupiącym skarmelizowanym słonecznikiem. Tylko pamiętaj: jak zjesz jeden kawałek, to nie oprzesz się drugiemu 🙂
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 190 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na prażony słonecznik:
- 250 g słonecznika (łuskanego)
- 100 g cukru
- 80 g masła
Składniki na krem:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 3 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz:
- 200 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 5 – 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odkładamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką drewnianą (bez użycia miksera). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 – 170°C (grzałki góra, dół). Pieczemy około 15 min. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy go z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią skórkę i przecinamy biszkopt na połowę, tak żeby powstały dwa równe placki.
Biszkopt mamy już gotowy, więc przystępujemy do przygotowania prażonego słonecznika. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy słonecznik na patelnię i wszystko prażymy kilka minut, żeby karmel dobrze oblepił słonecznik. Następnie przekładamy słonecznik na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i prażymy około 10 min, co jakiś czas mieszając, aż słonecznik zrobi się złotawy. Po uprażeniu słonecznika blaszkę wyciągamy i studzimy. Następnie łamiemy słonecznik w karmelu, wkładamy do miseczki i jeszcze np. łyżką drewnianą lub szpatułką, kruszymy na mniejsze kawałeczki. Do miseczki odkładamy ok. 60 g słonecznika. Użyjemy go do posypania ciasta.
Słonecznik odstawiamy na bok. W misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno. Następnie dodajemy masę kajmakową i dalej ubijamy. Teraz dodajemy słonecznik w karmelu i mieszamy mikserem, tylko żeby rozprowadzić po całej masie. Na koniec dodajemy 3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml wrzątku i wystudzone. Mieszamy mikserem dokładnie, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.
Czas złożyć ciasto. Na spód kładziemy pierwszy placek biszkoptu, nasączamy go ponczem. Na niego wykładamy masę, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptu lekko dociskając. Ten płat również nasączamy ponczem. Nadmiar kremu, który wyszedł z boków biszkoptów wyrównujemy szpatułką.
Górę biszkoptu polewamy polewą czekoladową, czyli czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciasto z góry posypujemy prażonym słonecznikiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego!
The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku
Przepis video
Witam czy biszkopt musi być czekoladowy czy może być zwykły jasny?
Ja jestem takiego zdania, że ciasto robimy dla siebie i to nam ma smakować. Jeśli Pani nie lubi biszkoptu czekoladowego, czy z innych powodów nie chce go użyć w przepisie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć zwykłego jasnego biszkoptu. Na pewno smak będzie inny, ale czy gorszy? ? Pozdrawiam serdecznie.
Pychotka!
Dzień dobry, po 15min. biszkopt jest w środku surowy, piec przez kolejne 10 minut?
Dzień dobry. Pewno, że dalej piec, aż biszkopt się upiecze. Pozdrawiam