zdjęcie ciasteczek

Serowe ciasteczka z jabłkami

Pyszne i delikatne ciasto kruche, które zamyka w sobie tak dobrze nam zanany owoc, jakim jest jabłko. W tym przypadku plasterek jabłka. Mały pyszny kąsek do kawy i po południe na pewno będzie przyjemne.

Czas przygotowania 55 min

Z  przepisu wychodzi około 28 ciasteczek

 Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 – 3 jabłka
  • Cynamon
  • Cukier trzcinowy lub cukier puder

Wykonanie:

Ser mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub miksując mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min.

Kiedy ciasto jest w zamrażalniku przygotowujemy jabłka. Obieramy je, pozbywamy się szypułek i dzielmy na ćwiartki. Następnie ćwiartki dzielimy jeszcze na 2 -3 plasterki, w zależności od wielkości jabłka (plasterki jabłka najlepiej jakby miały około 1 cm  grubości).

Po około 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie lub trzy części, tak żeby łatwiej nam się wałkowało. Ciasto wałkujemy na około 0,5 – 1 cm grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 8 cm. Na każde wycięte koło nakładamy jeden plasterek jabłka, tak żeby druga połówka ciasta została wolna. I właśnie tą drugą połową ciasta przykrywamy jabłko. W ten sposób powstanie tak jakby pierożek, ale nie zaciskamy go.

Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Z góry posypujemy ciasteczko cukrem trzcinowym. Jeżeli nie chcemy użyć cukru trzcinowego, to po upieczeniu ciasteczek i wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15 – 20 min do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!



The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze