Pyszne i delikatne ciasto kruche, które zamyka w sobie tak dobrze nam zanany owoc, jakim jest jabłko. W tym przypadku plasterek jabłka. Mały pyszny kąsek do kawy i po południe na pewno będzie przyjemne.
Czas przygotowania 55 min
Z przepisu wychodzi około 28 ciasteczek
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 – 3 jabłka
- Cynamon
- Cukier trzcinowy lub cukier puder
Wykonanie:
Ser mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub miksując mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min.
Kiedy ciasto jest w zamrażalniku przygotowujemy jabłka. Obieramy je, pozbywamy się szypułek i dzielmy na ćwiartki. Następnie ćwiartki dzielimy jeszcze na 2 -3 plasterki, w zależności od wielkości jabłka (plasterki jabłka najlepiej jakby miały około 1 cm grubości).
Po około 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie lub trzy części, tak żeby łatwiej nam się wałkowało. Ciasto wałkujemy na około 0,5 – 1 cm grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 8 cm. Na każde wycięte koło nakładamy jeden plasterek jabłka, tak żeby druga połówka ciasta została wolna. I właśnie tą drugą połową ciasta przykrywamy jabłko. W ten sposób powstanie tak jakby pierożek, ale nie zaciskamy go.
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Z góry posypujemy ciasteczko cukrem trzcinowym. Jeżeli nie chcemy użyć cukru trzcinowego, to po upieczeniu ciasteczek i wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15 – 20 min do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku
Przepis video