Sernik to wyjątkowo dobre ciasto. Prezentujemy przepis na delikatny, lekki puszysty i aromatyczny sernik na spodzie wykonanym z herbatników maślanych z polewą czekoladową.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 125 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru ( 2 x 40 g)
- 1 paczka herbatników maślanych (250 g)
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać margarynę i dalej ucierać. Porcjami dodawać ser nie przerywając ucierania. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Foremka o średnicy około 26 cm wykładamy pokruszonymi herbatnikami i lekko ubijamy. Możemy do herbatników dodać 70 g roztopionego masła wymieszać, wyłożyć na spod foremki i lekko ubić. Dodanie masła sprawi że spod będzie bardziej zwarty. Masę serową wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w temperaturze 170°C około 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi piekarnika, a sernik zostawić w nim do ostygnięcia i odparowania wilgoci.
Smacznego!
Przepis video