zdjęcia serniaka

Sernik zebra

Jak sama nazwa wskazuje jest to sernik dwu kolorowy, w paseczki charakterystyczne dla zebry. Dodatkowo pieczony jest w kąpieli wodnej, co sprawia, że nie pęka nam podczas pieczenia i jest idealnie prosty. Koniecznie spróbuj upiec ten efektowny sernik, przy naszej pomocy. Zapraszamy!

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g margaryny
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany (18%)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 2 łyżki kakao

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  •  4-5 łyżek mleka
  • Płatki migdałów lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godz.

Twaróg mielimy 2 razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do zmielonego twarogu dodajemy jajka, cukier zwykły oraz budyń waniliowy i wszystko ucieramy mikserem na gładką masę. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy do połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie foremkę wokół oraz spód foremki owijamy szczelnie folią aluminiową, najlepiej kilka razy, ponieważ sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej zapobiegnie pękaniu ciasta, a góra sernika upiecze się równiutka. Jeżeli zrezygnujemy z pieczenia w kąpieli wodnej to owijanie foremki folią aluminiową pomijamy. Gdy mamy już przygotowaną tortownicę, wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy równomiernie na spód foremki (możemy rozłożyć ciasto palcami lub rozwałkować ciasto albo jest jeszcze trzeci sposób: zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie ugnieść paluszkami). Na tak przygotowaną tortownicę z ciastem wykładamy na przemian masę serową raz jasną, a raz ciemną (w naszym przypadku wykładaliśmy po 2 duże łyżki drewniane na jedną warstwę). Górę równamy. Wkładamy do blaszki do pieczenia z piekarnika i zalewamy wrzątkiem do połowy tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do około 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 45 min. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 1 godz. w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ściągamy obręcz foremki i oblewamy polewą czekoladową przygotowaną z czekolady i mleka, rozpuszczonych na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów lub orzechami.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze