Jak sama nazwa wskazuje jest to sernik dwu kolorowy, w paseczki charakterystyczne dla zebry. Dodatkowo pieczony jest w kąpieli wodnej, co sprawia, że nie pęka nam podczas pieczenia i jest idealnie prosty. Koniecznie spróbuj upiec ten efektowny sernik, przy naszej pomocy. Zapraszamy!
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g margaryny
- 40 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany (18%)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,2 kg twarogu półtłustego
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 2 łyżki kakao
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
- 4-5 łyżek mleka
- Płatki migdałów lub orzechy do posypania
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godz.
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do zmielonego twarogu dodajemy jajka, cukier zwykły oraz budyń waniliowy i wszystko ucieramy mikserem na gładką masę. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy do połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie foremkę wokół oraz spód foremki owijamy szczelnie folią aluminiową, najlepiej kilka razy, ponieważ sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej zapobiegnie pękaniu ciasta, a góra sernika upiecze się równiutka. Jeżeli zrezygnujemy z pieczenia w kąpieli wodnej to owijanie foremki folią aluminiową pomijamy. Gdy mamy już przygotowaną tortownicę, wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy równomiernie na spód foremki (możemy rozłożyć ciasto palcami lub rozwałkować ciasto albo jest jeszcze trzeci sposób: zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie ugnieść paluszkami). Na tak przygotowaną tortownicę z ciastem wykładamy na przemian masę serową raz jasną, a raz ciemną (w naszym przypadku wykładaliśmy po 2 duże łyżki drewniane na jedną warstwę). Górę równamy. Wkładamy do blaszki do pieczenia z piekarnika i zalewamy wrzątkiem do połowy tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do około 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 45 min. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 1 godz. w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ściągamy obręcz foremki i oblewamy polewą czekoladową przygotowaną z czekolady i mleka, rozpuszczonych na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!
Przepis video