Super ciasto na upalne dni, ale nie tylko. Na zimno, szybko zrobione, szybko cieszy nasze kubki smakowe. Ciemny spód z herbatników, na którym na zmianę przekładana jest masa serowa – biała, z masą śmietankową – ciemną. A nutka pomarańczy zaskakuje i podbija smak. Ciasto palce lizać!
Czas przygotowania 40 min
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub innego
- 3 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Spód ciasta
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kakao, mieszamy razem i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasteczka kruszymy np. kulą do ucierania lub mielimy, a następnie dodajemy roztopione gorące masło z kakao. Mieszamy łyżką, aż ciasteczka wchłoną całe masło. Spód tortownicy, o wymiarze 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wykładamy ciasteczka z masłem. Rozprowadzamy po całej powierzchni i dobrze je ugniatamy np. dłońmi, łyżką, kulą do ucierania lub innym narzędziem. Foremkę wkładamy do lodówki.
Żelatyna
Na początek przygotujemy żelatynę. Do dwóch oddzielnych miseczkach wlewamy po 50 ml wrzątku. Do jednej dajemy 3 łyżki żelatyny, a do drugiej miseczki 2 łyżki żelatyny. Wszystko dokładnie mieszamy, aż żelatyna dokładnie rozpuści się w wodzie. Taką żelatynę odstawiamy i zajmujemy się kolejnymi składnikami.
Masa serowa
Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy ekstrakt pomarańczowy lub inny smak, taki jak lubimy i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Miseczkę z serem odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Bita śmietana
W oddzielnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno, dodajemy cukier puder i chwilę mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę (miseczka z 2 łyżkami żelatyny) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy również żelatynę (miseczka z 3 łyżkami żelatyny) do masy serowej i szybko, ale dokładnie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozprowadziła.
Składamy ciasto
Do foremki z przygotowanym wcześniej spodem wykładamy około 2 dużych łyżek masy serowej, a na masę serową łyżkę bitej śmietany. W razie potrzeby lekko ugniatamy. I ponownie 2 łyżki masy serowej i łyżkę bitej śmietany i tak do wykończenia składników.
Sernik wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis video
Super przepis! Zawsze mi się wydawało, że ten sernik to jakaś wyższa szkoła twórczości kulinarnej, a tu się okazuje, że to wcale nie takie trudne. Filmik bardzo pomocny, ubicie śmietanki z trzepaczką od Brauna to chwilka. Warstwy nie wyszły mi takie ładne, ale ciasto było pyszne, więc myślę, że będę mieć duuuużo okazji do osiągnięcia perfekcji. 😀 Mam pytanie na przyszłość, czy żelatynę można zastąpić agarem? Chciałam zrobić to ciasto dla koleżanki, która jest wegetarianką. 🙂
Oczywiście, że żelatynę można zastąpić agarem. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ? Pozdrawiam serdecznie.