Przepyszne ciasto na szybko i na zimno. Pod spodem herbatniki, a potem gładziutka warstwa serowo – śmietanowa. A wierzch to obraz stworzony z dorodnych winogron utopionych w zielonej galaretce. Ciasto po prostu pyszne!
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 galaretki cytrynowe
- 600 ml wrzątku do galaretki
Składniki na galaretkę:
- 2 galaretki agrestowe lub inne
- 1 l wrzątku do galaretki
Dodatkowo:
- Około 19 szt. herbatników maślanych
- 500 g winogron
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy galaretki, ponieważ muszą wystygnąć, a to zajmuje trochę czasu.
Galaretka do masy serowej
Do 600 ml wrzątku wsypujemy 3 galaretki cytrynowe, cały czas mieszając. Po wsypaniu wszystkich galaretek mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściły. Zostawiamy do wystudzenia.
Galaretka na wierzch ciasta
Do 1 l wrzątku wsypujemy 2 galaretki agrestowe lub inne, cały czas mieszając. Po wsypaniu wszystkich galaretek mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściły. Zostawiamy do lekkiego tężenia.
Masa serowa
W misce ubijamy na sztywno 200 ml śmietanki kremówki. Do drugiej miski wykładamy 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, dodajemy 100 g cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy małym strumieniem zimną i płynną galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników. Taką masę zostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby lekko stężała. U nas to zajęło około 15 min.
Blaszkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej powierzchni wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki. Do tak przygotowanej foremki wylewamy lekko tężejącą masę w razie potrzeby wierzch równamy. Foremkę wkładamy do lodówki.
Winogrona myjemy i osuszamy. Przecinamy na połówki i pozbywamy się pestek. Gdy masą serowa stężeje w foremce wykładamy winogrona po całej powierzchni, tak żeby stykały się i pokrywały całą powierzchnię blaszki. Na to wylewamy tężejącą już galaretkę. Galaretka nie może być za płynna, ponieważ wsiąknie pod spód ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. A po 12 godz. zmiękną również herbatniki na spodzie ciasta.
Smacznego!
Przepis video
Nie raz robiłam z tej stronki ciasto na ziimno wszystkie mi się znakomicie udały , moj wnum uwielbia ciasto Miętusek moja wnusia ciasto z ryżem a ja i mąż ten sernik z winogronami . Dziękuje za przepisy i dodam nie raz czestowalam znajomych i bardzo im smakowało eszcze raz dziękuję i nie raz jeszcze bede z tych przepisow korzstać
Dziękuje, że korzysta Pani z przepisów i odwiedza mój blog.😀 Pozdrawiam serdecznie.
To ja dziekuję za tak świene przepisy