zdjęcie sernika z winogronami

Sernik z winogronami  

Przepyszne ciasto na szybko i na zimno. Pod spodem herbatniki, a potem gładziutka warstwa serowo – śmietanowa. A wierzch to obraz stworzony z dorodnych winogron utopionych w zielonej galaretce. Ciasto po prostu pyszne!

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 600 ml wrzątku do galaretki
Składniki na galaretkę:
  • 2 galaretki agrestowe lub inne
  • 1 l wrzątku do galaretki
Dodatkowo:
  • Około 19 szt. herbatników maślanych
  • 500 g winogron
Wykonanie:

Na początku przygotowujemy galaretki, ponieważ muszą wystygnąć, a to zajmuje trochę czasu.

Galaretka do masy serowej

Do 600 ml wrzątku wsypujemy 3 galaretki cytrynowe, cały czas mieszając. Po wsypaniu wszystkich galaretek mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściły. Zostawiamy do wystudzenia.

Galaretka na wierzch ciasta

Do 1 l wrzątku wsypujemy 2 galaretki agrestowe lub inne, cały czas mieszając. Po wsypaniu wszystkich galaretek mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściły. Zostawiamy do lekkiego tężenia.

zdjęcie sernika z winogronami

Masa serowa

W misce ubijamy na sztywno 200 ml śmietanki kremówki. Do drugiej miski wykładamy 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, dodajemy 100 g cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy małym strumieniem zimną i płynną galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników. Taką masę zostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby lekko stężała. U nas to zajęło około 15 min.

Blaszkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej  powierzchni wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki. Do tak przygotowanej foremki wylewamy lekko tężejącą masę w razie potrzeby wierzch równamy. Foremkę wkładamy do lodówki.

Winogrona myjemy i osuszamy. Przecinamy na połówki i pozbywamy się pestek. Gdy masą serowa stężeje w foremce wykładamy winogrona po całej powierzchni, tak żeby stykały się i pokrywały całą powierzchnię blaszki. Na to wylewamy tężejącą już galaretkę. Galaretka nie może być za płynna, ponieważ wsiąknie pod spód ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. A po 12 godz. zmiękną również herbatniki na spodzie ciasta.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze