Truskawki, truskawki, …. Sezon trwa krótko więc proponujemy jeszcze jeden niesamowity przepis na wykorzystanie tych czerwonych owoców. Proponujemy sernik z truskawkami, ale taki sernik na bogato: i ser twarogowy, i serek mascarpone, i bita śmietana, i truskawki, i posypka z płatków migdałowych. Prosty do zrobienia, ale niesamowicie dobry. Pieczmy i róbmy póki sezon trwa!
Czas przygotowania 50 min
Składniki na ciasto kruche:
- 290 g mąki pszennej
- 4 żółtka jaj
- 170 g masła lub margaryny
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady białej
- 600 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto kruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto (jeżeli chcemy, żeby ciasto była bardziej puszyste i miększe możemy dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy palcami po całym spodzie foremki (możemy to zrobić różnymi sposobami), o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi ugniatamy, żeby powstał zwarty placek ciasta. Możemy np. szklanką, obsypaną mąką, wyrównać powierzchnię ciasta. Nakłuwamy ciasto po całej powierzchni widelcem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 20 min. Gdy ciasto kruche już się upiecze, wyciągamy blaszkę z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu możemy ciasto kruche wyjąć z blaszki, wymienić papier do pieczenia i z powrotem włożyć ciasto kruche. Blaszkę zostawiamy do późniejszego składania ciasta.
Masa serowa
Na początku przygotujemy parę rzeczy, żeby zrobić masę serową.
Truskawki myjemy, odsączamy z wody i pozbywamy się szypułek . Następnie kroimy w kostkę.
Czekoladę białą drobno kroimy nożem.
Trzy łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, zostawiamy chwilę do napęcznienia żelatyny. Następnie dokładnie mieszamy i zostawiamy to wystudzenia.
W misce ubijamy na sztywno 200 ml śmietanki kremówki. Do drugiej miski wykładamy 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, serek mascarpone oraz 150 g cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę i znów wszystko miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i posiekaną białą czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników.
I tak przygotowaną masę serową wykładamy do blaszki, na wcześniej upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Wierzch posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa serowa stężała.
Smacznego!
Przepis video
Pyszny serniczek 🙂 Uwielbiam takie ciasta