Ilu jest wielbicieli serników, tyle jest i ich rodzajów. Ale delikatny sernik, na kruchym spodzie z pyszną bezową pianką zawsze robi wrażenie. Kompozycja smaków w kilku warstwach pozwala delektować się fajnym smakiem.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 żółtka
- 125 g margaryny
- 70 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1250 g twarogu półtłustego
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 4 żółtka
- 125 ml oleju rzepakowego
Składniki na rosę:
- 7 białek jaj
- 180 g cukru
Wykonanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wstępnie wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach, na dno foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłońmi ugniatamy je, by powstał zwarty placek ciasta. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 10 min.
Gdy ciasto się piecze, do miski dajemy twaróg, który wcześniej zmieliliśmy 2 razy w maszynce do mięsa lub przecisnęliśmy przez praskę do ziemniaków. Mikserem miksujemy go na puszystą masę. Dodajemy żółtka jaj, cały czas miksując, następnie cukier, mleko, olej, a na koniec budyń śmietankowy. Miksujemy do połączenie składników.
Foremkę z ciastem wyciągamy po 10 min i na podpieczony, gorący placek wylewamy masę serową, rozprowadzając po całej foremce i równając powierzchnie. Wkładamy z powrotem blaszkę do piekarnika i pieczemy około 45 min do zarumienienia wierzchu masy serowej.
Gdy masa serowa będzie lekko się rumienić, ubijamy białka jaj z cukrem na sztywno. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i wylewamy na gorący placek pianę z białek, również rozprowadzając po całej powierzchni, równając górę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 min, aż piana z białek zrobi się delikatnie brązowa. Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy piekarnik, a foremkę zostawiamy w nim na 15 min. Po tym czasie sernik wyciągamy i studzimy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Przepis video