zdjęcie sernika

Sernik z rosą

Ilu jest wielbicieli serników, tyle jest i ich rodzajów. Ale delikatny sernik, na kruchym spodzie z pyszną bezową pianką zawsze robi wrażenie. Kompozycja smaków w kilku warstwach pozwala delektować się fajnym smakiem.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1250 g twarogu półtłustego
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 4 żółtka
  • 125 ml oleju rzepakowego

Składniki na rosę:

  • 7 białek jaj
  • 180 g cukru

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wstępnie wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek.  Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach,  na dno foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłońmi ugniatamy je, by powstał zwarty placek ciasta. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 10 min.

Gdy ciasto się piecze, do miski dajemy twaróg, który wcześniej zmieliliśmy 2 razy w maszynce do mięsa lub przecisnęliśmy przez praskę do ziemniaków. Mikserem miksujemy go na puszystą masę. Dodajemy żółtka jaj, cały czas miksując, następnie cukier, mleko, olej, a na koniec budyń śmietankowy. Miksujemy do połączenie składników.

Foremkę z ciastem wyciągamy po 10 min i na podpieczony, gorący placek wylewamy masę serową, rozprowadzając po całej foremce i równając powierzchnie. Wkładamy z powrotem blaszkę do piekarnika i pieczemy około 45 min do zarumienienia  wierzchu masy serowej.

Gdy masa serowa będzie lekko się rumienić, ubijamy białka jaj z cukrem na sztywno. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i wylewamy na gorący placek pianę z białek, również rozprowadzając po całej powierzchni, równając górę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 min, aż piana z białek zrobi się delikatnie brązowa. Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy piekarnik, a foremkę zostawiamy w nim na 15 min. Po tym czasie sernik wyciągamy i studzimy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze