Za oknami szaro, buro. Do wiosny daleko i często tęskni się nam za jasnymi, słonecznymi dniami, dlatego proponuję Państwu sernik bez pieczenia z musem jabłkowym. Delikatny sernik kipiący pozytywną energią – żółciutkim musem jabłkowym. Od razu jakoś lżej na sercu i łatwiej czekać na ciepłe dni.
Czas przygotowania 45 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 150 g cukru pudru
- 300 g śmietany 18%
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na mus jabłkowy:
- 1,3 kg jabłek (my użyliśmy jabłek odmiany Szampion)
- 200 g cukru
- 250 ml wody do jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 50 ml wody do budyniu
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- około 19 sztuk herbatników maślanych
Wykonanie:
Kilka przygotowań
Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny, które zalewamy 100 ml wrzącej wody. Odstawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia.
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni, wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, by pokryły cały spód foremki.
Masa serowa
Do miski przerzucamy ser z wiaderka, dodajemy śmietanę 18%, cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy małym strumieniem rozrobioną wcześniej żelatynę, miksując wszystko dokładnie.
Do wcześniej przygotowanej blaszki wyłożonej herbatnikami, przekładamy masę serową, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy. Foremkę wkładamy do lodówki.
Mus jabłkowy
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka (najlepiej o szerokim dnie) i stawiamy na gazie, na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny, cukier, wodę, i gotujemy. Gotujemy, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na mus. W międzyczasie rozrabiamy budyń śmietankowy w 125 ml wody. Tak przygotowany budyń dodajemy do masy jabłkowej i cały czas mieszamy, aż masa się zagotuje. Po zagotowaniu się budyniu (będą wydostawać się bąbelki pary) wyłączamy gaz i dosypujemy suchą galaretkę cytrynową. Wszystko dokładanie mieszamy. Mus zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu mus jabłkowy przekładamy do foremki, na masę serową, wierzch ładnie równając. Blaszkę wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby masy stężały. Po 12 godzinach zmiękną również herbatniki i będą przyjemnie współgrały z całym ciastem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis video
Wygląda absolutnie pięknie i odnoszę wrażenie, że nawet ja z moimi dwiema lewymi rękami do gotowania dałabym mu radę. Nigdy nie jadłam sernika innego niż z kawałkami czekolady bądź rodzynkami.
Niestety ser strasznie mi się rozwalał, nie wyglądało to dobrze na stole 🙁
Po 2/3 dniach zrobił się lepszy.