Serników jest już tak wiele, że przypuszczam niejeden już gościł na Państwa stołach. Ten sernik jest na zimno, z niebanalną szachownicą z herbatników, z bardzo bardzo puszystą masą serową z kawałkami brzoskwiń i jeszcze z kawałkami brzoskwiń zanurzonych w galaretce. Lekki i smaczny, znika w mig z talerzy.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 160 g cukru pudru
- 250 g śmietany 18%
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzącej wody (do żelatyny)
Składniki na galaretkę:
- 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
- 900 ml wody (do galaretek)
Dodatkowo:
- około 19 szt. herbatników maślanych
- około 19 szt. herbatników kakaowych
- puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 480 g)
Wykonanie:
Gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy galaretki. Dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się galaretek w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretka musi być chłodna, tężejąca, ale nadal płynna.
Foremkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki, na przemian maślane i czekoladowe, tworząc szachownicę. Foremkę odstawiamy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Wszystkie kroimy w kosteczkę.
Do miski wykładamy ser twarogowy z wiaderka i mikserem ucieramy go, żeby trochę napowietrzyć. Następnie dodajemy cukier puder i nadal ucieramy. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Teraz dodajemy skórkę otartą z cytryny (nie zapomnijmy sparzyć cytryny przed ocieraniem skórki) i sok z jednej cytryny i nadal ucieramy. Zostawiamy miskę na później.
Gotujemy wodę. Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia. Po chwili mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zostawiamy do przestudzenia na później.
Do następnej miski wylewamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) i miksujemy. Kiedy zobaczymy, że zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder (sprawdźmy czy podana ilość jest wystarczająca). Miksujemy, aż ubijemy śmietankę na sztywno.
Wracamy do miski z serem. Miksując dodajemy porcjami ubitą śmietanę do masy serowej. Potem dodajemy małym strumieniem dodajemy wystygniętą żelatynę i dobrze miksujemy (żelatyna ma tendencję do opadania na spód). Na koniec dodajemy część brzoskwiń i mieszamy tylko tyle, żeby połączyły się z masą.
Wracamy do foremki. Masę wykładamy na wierzch herbatników. Ładnie równamy, a na górę układamy znów na przemian herbatniki maślane z czekoladowymi, tworząc kolejną szachownicę. Górę posypujemy kolejną porcją pokrojonych brzoskwiń i zalewamy chłodną, gęstniejącą (ale nadal płynną) galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video
Fajne, szybsze niż zwykły sernik. Zamierzam zrobić na święta. Martwiłam się tylko o herbatniczki, ale widzę, że zmiękły ładnie pod galaretką.
Herbatniki ładnie miękną po 12 godzinach od zrobienia ciasta.😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.