zdjęcie sernika z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami na zimno

Serników jest już tak wiele, że przypuszczam niejeden już gościł na Państwa stołach. Ten sernik jest na zimno, z niebanalną szachownicą z herbatników, z bardzo bardzo puszystą masą serową z kawałkami brzoskwiń i jeszcze z kawałkami brzoskwiń zanurzonych w galaretce. Lekki i smaczny, znika w mig z talerzy.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 160 g cukru pudru
  • 250 g śmietany 18%
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody (do żelatyny)
Składniki na galaretkę:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
  • 900 ml wody (do galaretek)
Dodatkowo:
  • około 19 szt. herbatników maślanych
  • około 19 szt. herbatników kakaowych
  • puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 480 g)




Wykonanie:

Gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy galaretki. Dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się galaretek w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretka musi być chłodna, tężejąca, ale nadal płynna.

Foremkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki, na przemian maślane i czekoladowe, tworząc szachownicę. Foremkę odstawiamy.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Wszystkie kroimy w kosteczkę.

Do miski wykładamy ser twarogowy z wiaderka i mikserem ucieramy go, żeby trochę napowietrzyć. Następnie dodajemy cukier puder i nadal ucieramy. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Teraz dodajemy skórkę otartą z cytryny (nie zapomnijmy sparzyć cytryny przed ocieraniem skórki) i sok z jednej cytryny i nadal ucieramy. Zostawiamy miskę na później.

zdjęcie sernika z brzoskwiniami

Gotujemy wodę. Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia. Po chwili mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zostawiamy do przestudzenia na później.

Do następnej miski wylewamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) i miksujemy. Kiedy zobaczymy, że zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder (sprawdźmy czy podana ilość jest wystarczająca). Miksujemy, aż ubijemy śmietankę na sztywno.

Wracamy do miski z serem. Miksując dodajemy porcjami ubitą śmietanę do masy serowej. Potem dodajemy małym strumieniem dodajemy wystygniętą żelatynę i dobrze miksujemy (żelatyna ma tendencję do opadania na spód). Na koniec dodajemy część brzoskwiń i mieszamy tylko tyle, żeby połączyły się z masą.

Wracamy do foremki. Masę wykładamy na wierzch herbatników. Ładnie równamy, a na górę układamy znów na przemian herbatniki maślane z czekoladowymi, tworząc kolejną szachownicę. Górę posypujemy kolejną porcją pokrojonych brzoskwiń i zalewamy chłodną, gęstniejącą (ale nadal płynną) galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze