Sernik z białą czekoladą, spód wykonany z ciasteczek pełnoziarnistych. Przepis jest bardzo prosty w środku ciasto delikatne i wilgotne. W smaku rewelacyjne.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na spód:
- 1 paczkę ciasteczek pełnoziarnistych (około 200 g)
- 75 g masła
Składniki na masę:
- 1.5 kg twarogu
- 9 jajek
- 300 g białej czekolady (3 tabliczki)
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Polewa:
- 2 czekolady mleczne
- Około 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Ciastka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód pokruszone ciasteczka. Tak przygotowany spód podpiekamy w piekarniku przez 5 min w temperaturze 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka dodajemy białą czekoladę i wszystko podgrzewamy tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo wystudzoną kremówkę z czekoladą. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową przelewamy na wcześniej przyszykowaną blaszką ze spodem z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia (żeby zminimalizować opadnięcie sernika).Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na małym ogniu. Jak się połączą i polewa będzie szklista polewamy wierzch ciasta.
Smacznego!