zdjęcie sernika

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą, spód wykonany z ciasteczek pełnoziarnistych. Przepis jest bardzo prosty w środku ciasto delikatne i wilgotne. W smaku rewelacyjne.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na spód:

  • 1 paczkę ciasteczek pełnoziarnistych (około 200 g)
  • 75 g masła

Składniki na masę:

  • 1.5 kg twarogu
  • 9 jajek
  • 300 g białej czekolady (3 tabliczki)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa:

  • 2 czekolady mleczne
  • Około 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Ciastka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód pokruszone ciasteczka. Tak przygotowany spód podpiekamy w piekarniku przez 5 min w temperaturze 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka dodajemy białą czekoladę i wszystko podgrzewamy tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo wystudzoną kremówkę z czekoladą. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową przelewamy na wcześniej przyszykowaną blaszką ze spodem z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia (żeby zminimalizować opadnięcie sernika).Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na małym ogniu. Jak się połączą i polewa będzie szklista polewamy wierzch ciasta.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze